De exemplu, dacă anul trecut un coș de cumpărături te costa 200 de lei, în luna martie a acestui an un coș de cumpărături care conține aceleași produse ar fi costat cu aproximativ 10% mai mult, din cauza creșterii prețurilor. Cu toate că efectele negative ale inflației sunt multiple, există modalități de a ne folosi de inflație în mod constructiv.
Investițiile în active
Una dintre cele mai importante clase de active care performează foarte bine într-o perioadă inflaționistă sunt acțiunile, deoarece pe fondul devalorizării banilor, majoritatea companiilor își pot majora prețurile. Principalul domeniu de activitate care beneficiază direct de pe urma inflației este cel energetic, urmat de cel al bunurilor de larg consum. Astfel, acțiunile sunt considerate a fi instrumente financiare influențate pozitiv de inflație, motiv pentru care investițiile în acțiuni pot reprezenta o adevărată oportunitate pentru investitori de a obține un venit suplimentar.
Pentru a putea investi în acțiuni este necesar să te înscrii pe o platformă de tranzacționare bursieră care să îți ofere acces la toate instrumentele financiare listate pe piața de capital. Una dintre cele mai bune platforme de tranzacționare este Arena XT Primet care oferă fiecărui investitor access pentru a vizualiza piața de capital în adâncime și îți prezintă prețul instrumentelor financiare în timp real, pentru a te asigura că faci mereu cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de investirea banilor tăi.
Investițiile în mărfuri și aur
În perioada inflației, atât mărfurile cât și aurul au tendința de a se aprecia, reprezentând astfel o alternativă pentru care optează tot mai mulți români atunci când doresc să investească cu scopul de a-și proteja economiile și de a-și majora venitul.
Printre avantajele investiției în aur se numără stabilitatea, deoarece aurul nu va rămâne niciodată fără valoare, și lichiditatea, deoarece aurul este considerat a fi un instrument internațional care poate fi vândut oriunde și oricând.
În ceea ce privește investiția în mărfuri, aceasta poate fi profitabilă datorită legăturii complexe care există între cerere și ofertă și între obiceiurile consumatorilor și diverși factori economici.
Investițiile în titluri de stat
Titlurile de stat, așa cum le menționează și denumirea, sunt obligațiuni emise de stat în schimbul unei dobânzi pe care o plătește investitorului, în funcție de maturitatea titlului de stat.
Investițiile în titluri de stat sunt considerate de experți a fi printre cele mai sigure tipuri de investiții, deoarece ele sunt garantate de stat și, mai mult decât atât, nu sunt impozabile. Asta înseamnă că randamentul obținut prin investițiile în titluri de stat este mai mare decât randamentul pe care l-am putea obține printr-o dobândă a unui depozit bancar, deoarece în cazul investițiilor în titluri de stat nu trebuie să plătim cei 10% impozit. Totodată, având în vedere riscul asociat, randamentele obținute prin investițiile în titluri de stat pot fi foarte bune.
Fenomenul inflaționist nu influențează doar viața economică și politică, ci ne afectează și viața socială. Fie că veniturile din salarii cresc sau nu în proporție cu rata inflației, calitatea vieții consumatorului resimte un impact negativ, în principal din cauza creșterii prețurilor la produse și servicii. Pentru că fiecare dintre noi avem propriile obiceiuri de consum, instabilitatea economică ne poate modifica standardul de viață. Pentru a împiedica acest lucru, este important să investim banii în diferite instrumente financiare, evitând astfel devalorizarea banilor în timp.