Igrasia poate fi întâlnită atât în locuințele vechi, cât și în cele noi, fiind o problemă care le dă mari bătăi de cap gospodinelor.
Pe lângă aspectul inestetic, igrasia are un impact negativ asupra sănătății noastre, motiv pentru care nu trebuie doar îndepărtată, ci și prevenită.
Dacă aceasta nu este îndepărtată în timp util, apare mucegaiul, care poate cauza alergii sau chiar boli pulmonare cronice.
Produsele speciale găsite în comerț sunt o soluție de moment, deoarece, la scurt timp, mucegaiul își face din nou apariția.
Eliminarea igrasiei şi a mucegaiului poate fi dificilă, însă există un truc simplu şi eficient, care acţionează peste noapte.
Care sunt efectele mucegaiului asupra sănătăţii
Mucegaiul se dezvoltă în locurile unde există umiditate în exces, precum baia. De exemplu, dacă peretele unei camere prezintă mai multe pete întunecate sunt mari şanse să fie vorba despre mucegai.
Majoritatea celor care sunt expuşi la aceşti spori de mucegai prezintă simptome precum, tuse, nas înfundat sau mâncărimi ale ochilor.
Totodată, există şi mucegaiuri care produs micotoxine, care pot fi letale, dacă expunerea este suficient de mare.
În 2004, Institutul de Medicina din SUA a adunat suficiente dovezi care atesta legătura dintre expunerea la mucegai şi afecțiunile tractului respirator, scrie sfatulmedicului.ro.
Trucul care te scapă de igrasie şi mucegai peste noapte
Un ingredient banal din bucătărie poate fi de mare ajutor pentru a scăpa de igrasie și mucegai.
După cum am menționat, umiditatea este cea care favorizează apariția igrasiei. Pentru a preveni şi elimina petele de mucegai şi igrasia este necesar ca umiditatea să fie redusă.
Astfel, sarea grunjoasă poate fi de mare ajutor, pentru că aceasta are capacitatea de a absorbi umezeala.
Primul pas este reprezentat de curățarea zonelor cu igrasie și mucegai, fie cu soluții speciale, fie cu apă oxigenată sau oțet.
Pentru îndepărtarea petelor de mucegai este nevoie de apă oxigenată cu o concentraţie de 3%.
Aceasta se pulverizează pe locurile afectate de mucegai şi se lasă să acţioneze peste noapte. La fel de eficient pentru îndepărtarea petelor de mucegai este şi oţetul.
Următorul pas este umplerea unui săculeț din bumbac cu sare grunjoasă și așezarea acestuia în zonele afectate de umiditate.
Sarea va absorbi umiditatea și va preveni apariția igrasiei. Când sarea devine umedă, aceasta trebuie să fie înlocuită.