Antena 3 CNN Life Mituri despre orez. Când îngraşă şi când slăbeşte. Criterii pentru recunoaşterea celui mai sănătos soi

Mituri despre orez. Când îngraşă şi când slăbeşte. Criterii pentru recunoaşterea celui mai sănătos soi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:00 14 Sep 2023 Modificat la 18:00 14 Sep 2023
dieta orez nutritie
dieta orez nutritie Sursa foto: Profimedia

Mai mult de jumătate din populația globului consumă orez ca aliment de bază, în special în Asia şi America Latină. Mai mult de 20% din caloriile consumate la nivel mondial, sunt date de această cereală. 

Există o varietate largă de orez - culori şi consistenţe diferite - însă oamenii mănâncă cel mai mult orez alb, deoarece are o durată mai mare de valabilitate și este ușor de gătit.

Ce conține bobul de orez

Orezul este la bază o cereală integrală. Trecut printr-un proces de rafinare, bobul de orez (care este alcătuit din trei componente principale: tărâțe fibroase, germen nutritiv și endosperm bogat în carbohidrați) pierde tărâțele și germenul, cele mai nutritive părți ale sale.

Rafinat însă, orezl are un gust mai bun şi o valabilitate extinsă. 

Există diferite tipuri de orez cu compoziții nutriționale diferite, însă, în general, orezul integral este o sursă excelentă de magneziu, fosfor, mangan, seleniu, fier, acid folic, vitamina B1. 

Atenţie însă şi la conţinutul de arsenic organic (în plante și țesuturi de animale) sau anorganic (produs industrial găsit în pământ, roci, apă, aer). Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că forma anorganică a arsenicului este cea mai toxică.

Într-un articol publicat de SmartLiving.ro, se arată că spălarea orezului în apă necontaminată înainte de gătire reducem conținutul de arsenic cu 10 până la 28%. De asemenea, cantitatea de apă în care fierbem orezul ar trebui să fie mai mare decât cea pe care o știai până acum. Deci proporția de o cană de orez la două de apă se schimbă în: o cană de orez și șase căni de apă.

Tipuri de orez

Orezul brun este mai bogat în fibre, vitamine și minerale decât cel alb. Asta îl face perfect pentru persoanele cu diabet zaharat. Fibrele pe care le conferă consumul de orez brun ajută la scăderea colesterolului rău (LDL), ceea ce se traduce într-un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Orezul roșu, a cărui culoare este naturală, pare să fie cea mai sănătoasă opțiune. Antocianina, substanța responsabilă de acest pigment al cerealei, este un puternic antioxidant care protejează organismul de radicalii liberi, reducând în același timp și nivelul colesterolului.

Atât orezul roșu, cât și cel brun pot reduce inflamația în organism și mențin sănătatea creierului.

Orezul alb conține carbohidrați sub formă de amidon și glucoză, însă conținutul de substanțe nutritive poate varia destul de mult, în funcție de marcă și de procesul de rafinare.

Îngraşă sau nu orezul?

Bogat în fibre, orezul poate combate obezitatea, pentru că oferă senzația de sațietate. 

Rolul orezului în nutriție este pe cât de interesant, pe atât de controversat, arată studiile. În trecut, a existat chiar și o dietă cu orez, creată pentru a trata persoanele cu hipertensiune arterială și boli de rinichi. Era o dietă fadă, ce consta în principal din orez alb, fructe, suc de fructe și zahăr. Cu toate acestea, a avut efecte surprinzătoare asupra sănătății, inclusiv la capitolul pierdere în greutate. Fiind însă o dietă foarte restrictivă în grăsimi, este posibil ca rezultatele să nu se aplice consumului de orez.

×
x close