Antena 3 CNN Life În Japonia se va fabrica primul sake fermentat în spațiu. Se va produce o singură sticlă care va costa 600 de mii de euro

În Japonia se va fabrica primul sake fermentat în spațiu. Se va produce o singură sticlă care va costa 600 de mii de euro

N.B.
1 minut de citit Publicat la 12:48 16 Dec 2024 Modificat la 12:48 16 Dec 2024
O sticla din care se toarna sake intr-un pahar
Ingredientele pentru producerea băuturii alcoolice vor fi trimise în spațiu printr-o rachetă încă din a doua jumătate a anului 2025 şi vor fi fermentate în interiorul capsulei experimentale Kibo a Stației Spațiale Internaționale. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Compania japoneză Asahi Shuzo, care produce popularul brand Dassai, a anunțat că va încerca să creeze sake în spațiu pentru prima dată în istorie, iar dacă acest sistem dacă va funcționa, va fi produsă o singură sticlă care va fi apoi vândută cu 100 de milioane de yeni. (618 mii euro).

Ingredientele pentru producerea băuturii alcoolice vor fi trimise în spațiu printr-o rachetă încă din a doua jumătate a anului 2025, vor fi fermentate în interiorul capsulei experimentale Kibo a Stației Spațiale Internaționale și apoi aduse înapoi pe Pământ. Producția va fi limitată la o singură sticlă de 100 de mililitri", scrie ziarul japonez Mainichi, preluat de La Repubblica.


Compania a plătit Agenția Spațială Japoneză ca să poată folosi modulul experimental Kibo, dezvoltat de Japonia, pe Stația Spațială Internațională, unde este posibil să se efectueze teste într-un mediu special de microgravitație. Kibo în japoneză înseamnă "speranță" și speranța este că experimentul va reuși. Deși managerii de proiect avertizează deja: "Nu există o garanție 100% de succes pentru testele de fermentație".

Ingredientele (adică orezul Yamada Nishiki, cea mai bună varietate în producția de sake, apă, koji și drojdie) vor fi transportate în spațiu în interiorul unui echipament special, "un astronaut va amesteca apoi ingredientele cu apă pentru a începe procesul de fermentație. Nivelurile de alcool vor fi monitorizate de pe Pământ", precizează presa japoneză. "Ulterior, aproximativ 520 de grame de "moromi" (adică masa fermentată) vor fi înghețate și aduse înapoi pe Pământ, unde vor fi presate și transformate în sake. Va fi produsă o singură sticlă de 100 ml."

Compania speră că proiectul va oferi informații despre modul în care funcționează fermentația în spațiu, astfel încât, probabil, într-o zi, sake-ul să poată fi produs pe Lună, folosind apa găsită în satelit. "Într-un viitor în care oamenii pot călători liber între Lună și Pământ, unii vor vizita Luna ca turiști. Acest proiect își propune să creeze sake care poate fi savurat pe Lună, permițând vizitatorilor să petreacă un timp plăcut", a declarat Souya Uetsuki, managerul de proiect, pentru CNN la Tokyo. Uetsuki speră că tehnologia "va fi utilă și viitorilor turiști spațiali care au o predilecție pentru alte tipuri de alimente fermentate. Multe alimente japoneze, cum ar fi natto și miso, sunt fermentate și această tehnologie s-ar putea extinde şi în aceste zone."

×
x close