Antena 3 CNN Life Importanța decolmătării lacurilor pentru protejarea ecosistemelor acvatice 

Importanța decolmătării lacurilor pentru protejarea ecosistemelor acvatice 

ecosisteme acvatice
Cum afectează colmatarea ecosistemele acvatice
30 Aug 2024   •   11:13

Când te gândești la un lac, probabil îți imaginezi o oglindă limpede de apă, populată de pești, păsări și alte forme de viață. Din păcate realitatea nu este atât de idilică și multe lacuri din România se confruntă cu o problemă serioasă: colmatarea, mai exact, o acumulare densă de sedimente, nămol și deșeuri, care duce la scăderea adâncimii apei și la degradarea ecosistemului acvatic.

Decolmatarea este în astfel de situații o operațiune esențială. Prin îndepărtarea sedimentelor depuse pe fundul lacurilor, se restabilește echilibrul natural și se îmbunătățește calitatea apei, ceea ce oferă ecosistemelor acvatice un mediu optim pentru a prospera.

Cum afectează colmatarea ecosistemele acvatice?

Sedimentele, pietrele și mâlul au impact devastator asupra ecosistemelor acvatice. Acestea,  acumulate pe fundul lacurilor, reduc volumul de apă disponibil pentru viața acvatică și în consecință scade biodiversitatea. Plantele acvatice, principalele surse de oxigen și hrană pentru pești, nu se mai pot dezvolta. Mai mult, sedimentele conțin uneori substanțe poluante care contaminează apa și pun în pericol fauna și flora acvatică.

În lacurile colmatate adâncimea apei scade, iar în perioade de secetă temperatura apei crește și crează un mediu optim pentru dezvoltarea algelor. Din nefericire algele sufocă viața acvatică, pentru că reduc nivelul de oxigen din apă și provoacă moartea peștilor și altor vietăți. Pentru a se evita tragedii ale ecosistemelor, este imperativ să se execute operațiuni ample ce implică ecologizare și decolamatare lacuri.

Cum se realizează  decolmatarea lacurilor

Decolmatarea lacurilor este un proces complex, executat de firme specializate precum Romwaclean și implică mai multe etape, toate importante pentru succesul operațiunii. Iată care sunt aspectele ce trebuie realizate pentru decolmatarea unui lac:

Primul pas constă în evaluarea stării lacului. În proces specialiștii măsoară adâncimea apei, compoziția sedimentelor și constată gradul de colmatare. Pentru identificarea corectă a stării, experții companiei utilizează echipamente specializate.

Pe baza datelor colectate în etapa de evaluare, se elaborează un plan personalizat și detaliat de decolmatare. Acesta va include identificarea metodelor și echipamentelor necesare și se vor stabili zonele prioritare pentru decolmatare. Sunt stabilite resursele necesare, inclusiv timp, bani și personal.

În etapa propriu-zisă de decolmatare se îndepărtează sedimentele acumulate pe fundul lacului. Procesul poate necesita realizarea mai multor operațiuni de dragare, pompare sau aspirare a sedimentelor. 

Sedimentele extrase trebuie tratate și depozitate conform prevederilor legale. Această etapă trebuie executată cu strictețe, respectându-se toate normele pentru a se evita contaminarea mediului înconjurător. 

După finalizarea operațiunii de decolmatare starea lacului este monitorizată, etapă ce asigură că că ecosistemul își revine și că sedimentarea nu redevine o problemă.

Decolmatarea este o necesitate pentru a se menține aspectul estetic al bazinelor și o intervenție vitală pentru protejarea ecosistemelor acvatice. Fii activ, implică-te și contribuie la protejarea mediului acvatic

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close