A fost imaginea care a făcut epava Titanicului instantaneu recognoscibilă - partea din față a navei ieșind din întunericul adâncurilor Atlanticului. Însă o nouă expediție a dezvăluit efectele degradării lente, o mare parte din balustradă aflându-se acum pe fundul mării. Pierderea balustradei - imortalizată de Jack și Rose în celebra scenă din filmul Titanic - a fost descoperită în timpul unei serii de scufundări efectuate de roboți subacvatici în această vară. Imaginile surprinse de aceștia arată cum se schimbă epava după mai bine de 100 de ani sub valuri, notează BBC.
•--- latest images of the Titanic wreck, emphasising what had been earlier touted about it's decay!
— Stephen Magyezi ? (@gyezi_) September 2, 2024
- Guys just won't let what remains of the piece, rest!
* 2019 ?pic.twitter.com/yZlTXwRsFp
Nava s-a scufundat în aprilie 1912 după ce a lovit un aisberg, provocând pierderea a 1 500 de vieți.
„Arcul Titanicului este pur și simplu iconic - aveți toate aceste momente în cultura pop - și la asta vă gândiți când vă gândiți la naufragiu. Și nu mai arată așa”, a declarat Tomasina Ray, director de colecții la RMS Titanic Inc, compania care a efectuat expediția.
„Este doar o altă amintire a deteriorării care are loc în fiecare zi. Oamenii întreabă tot timpul: „Cât timp va rămâne Titanicul acolo? Pur și simplu nu știm, dar îl urmărim în timp real.”
Echipa crede că secțiunea de balustradă, care are o lungime de aproximativ 4,5 m, a căzut la un moment dat în ultimii doi ani.
Imagini și o scanare digitală dintr-o expediție din 2022 efectuată de compania de cartografiere a adâncurilor marine Magellan și de producătorii de documentare Atlantic Productions arată că balustrada era încă atașată, deși începea să se îndoaie.
„La un moment dat, metalul a cedat și a căzut”, a declarat Tomasina Ray.
A new expedition to the bottom of the Atlantic Ocean has revealed the wreck of the Titanic, succumbing to slow decay. https://t.co/TWh1KQh9q4 #7NEWS pic.twitter.com/YisVeEswej
— 7NEWS Sydney (@7NewsSydney) September 2, 2024
Nu este singura parte a navei, care se află la 3.800 m adâncime, care se pierde în mare. Structura metalică este mâncată de microbi, creând stalactite de rugină numite rusticles.
Expedițiile anterioare au constatat că unele părți ale Titanicului se prăbușesc. Scufundările conduse de exploratorul Victor Vescovo în 2019 au arătat că partea de tribord a cabinetelor ofițerilor se prăbușea, distrugând camerele de stat și ștergând din vedere elemente precum baia căpitanului.
Expediția RMS Titanic Inc din această vară a avut loc în lunile iulie și august. Două vehicule operate de la distanță (ROV) au capturat peste două milioane de imagini și 24 de ore de filmare de înaltă definiție atât a epavei, care s-a desprins pe măsură ce se scufunda, cu prova și pupa aflate la o distanță de aproximativ 800 m, cât și a câmpului de resturi din jurul acesteia.
Compania analizează acum cu atenție imaginile pentru a cataloga descoperirile și va crea în cele din urmă o scanare digitală 3D extrem de detaliată a întregii epave.
Striking images reveal depths of Titanic's slow decay#Titanic pic.twitter.com/jP4G4tCAOT
— Newstime (@choyalbaldev) September 2, 2024
Mai multe imagini de la scufundări vor fi dezvăluite în lunile următoare.
Echipa a anunțat, de asemenea, o altă descoperire a unui artefact pe care sperau să îl găsească chiar dacă era împotriva tuturor șanselor.
În 1986, o statuie din bronz numită Diana de Versailles a fost reperată și fotografiată de Robert Ballard, care găsise epava Titanicului cu un an înainte.
Dar locația sa nu a fost cunoscută, iar figura de 60 cm înălțime nu a mai fost documentată. Acum, însă, a fost descoperită zăcând cu fața în sus în sedimentele din câmpul de resturi.
„A fost ca și cum am fi găsit un ac în carul cu fân, iar redescoperirea în acest an a fost memorabilă”, a declarat James Penca, cercetător pe tema Titanicului și prezentator al podcastului Witness Titanic.
Statuia a fost cândva expusă pentru pasagerii de primă clasă ai Titanicului.
„Salonul clasei întâi era cea mai frumoasă și incredibil de detaliată cameră de pe navă. Iar piesa centrală a acelei camere era Diana de Versailles”, a spus el. „Dar, din păcate, când Titanicul s-a rupt în două în timpul scufundării, salonul a fost rupt în două. În haos și distrugere, Diana a fost smulsă de pe mantaua ei și a aterizat în întunericul câmpului de resturi.”
RMS Titanic Inc deține drepturile de salvare a Titanicului și este singura companie căreia i se permite în mod legal să scoată obiecte din locul epavei.
De-a lungul anilor, compania a recuperat mii de obiecte din câmpul de resturi, dintre care o parte sunt expuse în întreaga lume.
Compania intenționează să revină anul viitor pentru a recupera mai multe obiecte, iar statuia Dianei este unul dintre obiectele pe care ar dori să le readucă la suprafață.
Dar unii cred că epava este un mormânt care ar trebui lăsat neatins.
„Această redescoperire a statuii Diana este argumentul perfect împotriva lăsării Titanicului în pace”, a declarat Penca în replică. „Aceasta a fost o operă de artă care a fost menită să fie văzută și apreciată. Iar acum, această frumoasă operă de artă se află pe fundul oceanului... în întunericul de culoare, unde a stat timp de 112 ani. Să o aducem pe Diana înapoi, astfel încât oamenii să o poată vedea cu proprii lor ochi - valoarea acestui lucru, să trezească dragostea pentru istorie, pentru scufundări, pentru conservare, pentru epave, pentru sculptură, nu aș putea niciodată să las asta pe fundul oceanului.”