Dieta ideală pentru fiecare dintre noi este cea recomandată individual de către nutriţionist. Sunt însă şi scheme generale privind orele şi ceea ce mâncăm, după care, dacă le respectăm, cu siguranţă ne vom simţi mai bine. Sfaturi în acest sens ne sunt oferite de medicul Ecaterina Zoican, specialist în boli de nutriţie din Buzău.
Fiecare dintre cele trei mese ale zilei este importantă. Mulţi sar peste micul dejun, uneori chiar şi peste prânz, şi mănâncă doar seara, târziu, când ajung acasă. Mai grav este dacă aleg să consume alimente grase, dulciuri şi alcool, care încetinesc metabolismul şi favorizează depunerile de colesterol „rău” în orgasnim, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare, diabet şi obezitate.
”În general, organismul nostru este mai activ în prima jumătate a zilei. Spre seară, metabolismul nostru încetineşte cumva şi se pregăteşte de repaus, de culcare, şi atunci logic ar fi cel mai mult să mâncăm cel mai mare număr de calorii în prima jumătate a zilei, dimineaţă şi la prânz, aproximativ egal, iar seara, mult mai puţin în comparaţie cu prima parte a zilei”, spune dr. Ecaterina Zoican.
Potrivit medicului buzoian, este important să respectăm toate cele trei mese ale zilei.
”În prima parte a zilei, de preferat să avem proteine, glucide şi fibre. Acestea trei sunt principale. Dimineaţă predomină proteinele, glucidele şi fibrele, spre prânz este de dorit să scădem numărul de glucide, să predomine în farfurie proteine şi fibre, iar spre seară să încercăm cumva să renunţăm la glucide”, este pe scurt schema alimentaţiei zilnice, descrisă de Ecaterina Zoican.
Alimentele cu cel mai crescut nivel de proteine sunt ouăle, somonul, soia, brânza de vaci, carnea de vită, iaurtul, sardinele, carnea albă de pui sau curcan, fructele în coajă lemnoasă.
Proteinele la micul dejun sunt foarte importante pentru că ne furnizează energia de care avem nevoie pe parcursul zilei şi ne conferă starea de saţietate, astfel încât sunt esenţiale pentru persoanele care doresc să slăbească, dar şi pentru cei care doresc să îşi crească masa musculară.
Sursa: adevarul.ro.