Antena 3 CNN Life Hotel de cinci stele în locul unei mănăstiri unde a locuit Michelangelo. Revoltă în Florența după ce s-a aflat un plan ținut secret

Hotel de cinci stele în locul unei mănăstiri unde a locuit Michelangelo. Revoltă în Florența după ce s-a aflat un plan ținut secret

G.M.
3 minute de citit Publicat la 08:16 25 Mar 2025 Modificat la 08:16 25 Mar 2025
 Giuseppe Pagano arată un crucifix din lemn sculptat de artistul italian Michelangelo la bazilica Santo Spirito
Revoltă în Florența după ce călugării unei mănăstiri unde a locuit Michelangelo au aflat că acolo se va construi un hotel de cinci stele. FOTO: Getty Images

„Suntem gata să ocupăm locul și să închidem porțile”, avertizează Giuseppe Pagano, călugăr din mănăstirea Santo Spirito din Florența, unde a locuit și studiat Michelangelo. Potrivit CNN, călugării se opun vehement transformării unei părți din complex într-un azil de lux, pe un sit încărcat de istorie, și sunt pregătiți să protesteze și să se baricadeze pentru a-și apăra spațiul sacru.

Părintele Giuseppe Pagano este furios. Călugărul augustinian în vârstă de 65 de ani și cei trei frați ai săi, retrași în tăcere și rugăciune în mănăstirea Santo Spirito din Florența, se pregătesc de luptă. Motivul: planurile autorităților de a transforma o parte din complex într-un azil de lux.

„Nu mai putem rămâne tăcuți”, a declarat Pagano pentru CNN, la o zi după ce a condus un protest în fața mănăstirii unde a locuit odinioară Michelangelo – astăzi înconjurată de utilaje de construcții. „În ziua în care vom auzi că au început lucrările, vom închide porțile și ne vom baricada înăuntru”, a continuat el. „O amendă sau chiar închisoarea sunt un preț mic pentru a ne apăra credința și locul nostru.”

Fondată în 1397 pentru pustnicii dedicați Sfântului Augustin, mănăstirea este de secole sub grija ordinului augustinian. Michelangelo a locuit și a studiat aici, iar în prezent complexul găzduiește și un crucifix din lemn sculptat de maestrul renascentist pentru bazilica mănăstirii.

O parte din clădire aparține Ministerului italian al Apărării. În 1866, statul italian a preluat camerele de la etaj, obligând călugării să se retragă la parter. Acum, fostele cazărmi militare de pe domeniu ar urma să fie transformate într-un cămin de lux pentru vârstnici, cu balcoane care dau spre curtea interioară folosită de călugări.

În 2022, Ministerul Apărării a lansat o licitație pentru renovarea părții sale din complex, câștigată de firma Fastpol – specializată în proprietăți de lux pentru pensionari și hoteluri. Deși a anunțat oficial câștigătorul, ministerul a refuzat să comenteze disputa cu călugării.

Aceștia susțin că nu au știut mai nimic din ce s-a discutat. „Știam de ani de zile că armata vrea să plece și le-am cerut să ne țină la curent. Am aflat întâmplător că Ministerul Apărării a scos curțile la licitație”, a povestit Pagano în timpul protestului de joi.

„Compania vorbește despre un azil, dar noi bănuim că va fi mai degrabă un hotel de cinci stele”, a adăugat el, făcând referire la bugetul și profilul dezvoltatorului. „Ideea ca oaspeții să se uite pe fereastră direct în curtea noastră ni se pare o invadare a intimității.”

Pagano a apelat la sprijinul grupului „Salviamo Firenze” („Salvăm Florența”), format pentru a proteja orașul de turismul excesiv. Aceștia au promis că se vor alătura protestului, fiind pregătiți să se baricadeze împreună cu călugării în mănăstire odată ce încep lucrările.

Călugării, alături de Universitatea Villanova din Pennsylvania, afiliată ordinului augustinian, au transmis o solicitare pentru o întâlnire cu ministrul apărării chiar la mănăstire, pentru a-i prezenta un plan alternativ – care ar include un centru comunitar pentru localnici. Potrivit lui Pagano, cererea a rămas fără răspuns, fapt menționat și într-o scrisoare deschisă adresată primarului Florenței.

Lorenzo Calvani, avocatul ordinului, a declarat că este pregătită o acțiune în instanță dacă proiectul va continua. „Nu vom sta cu mâinile în sân. Vom lupta până la capăt”, a spus el.

Călugării au cerut și sprijinul orașului Florența pentru planul lor, care ar include o bibliotecă, un refectoriu, o sală de conferințe și un cămin pentru studenți.

Valul de solidaritate crește. Eike Schmidt, fost director al Galeriei Uffizi, s-a alăturat cauzei. „Este vorba despre istoria și identitatea însăși a Florenței, a Italiei și a civilizației noastre”, a declarat el pentru presa locală.

„Păcatul originar datează din perioada Unificării Italiei, când clădirea a fost împărțită între diferite administrații. Dar adevăratul scandal este cel recent, când în tăcere deplină s-a făcut trecerea către investitori privați”, a spus Schmidt.

Vineri seară este programată o conferință de presă pentru a atrage atenția asupra cauzei călugărilor. „Slavă Domnului că mobilizarea crește”, a spus Pagano. „Forța noastră vine din dorința oamenilor de a salva un loc care face parte din istoria Florenței încă din 1250. Să nu ne pierdem identitatea.”

 

×
x close