Antena 3 CNN Life Haită de lupi, filmată de un șofer pe ulițele unui sat din Maramureș, la poalele munţilor Ţibleş

Haită de lupi, filmată de un șofer pe ulițele unui sat din Maramureș, la poalele munţilor Ţibleş

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 11:27 08 Feb 2022 Modificat la 11:27 08 Feb 2022
haita-lupi-tibles-maramures

Animalele s-au speriat când au văzut farurile maşinii şi au luat-o la fugă. Cel mai probabil, lupii au coborât de pe munte pentru a căuta mâncare.

Satul în care au fost văzute animalele este foarte aproape de poalele munţilor Ţibleş, în satul satul Groşii Ţibleşulu.

Prezența lupilor în pădurile din România

Potrivit experților de mediu din cadrul WWF România, în țara noastră, populația de lup nu a dispărut niciodată, datorită protecției înalte oferite de Munții Carpați. Din cele mai vechi timpuri, lupul a reprezentat un simbol al inteligenței și rezistenței, numeroase tradiții și obiceiuri românești fiind legate de conviețuirea alături de acest carnivor impresionant.

"Datele oficiale indică o populație stabilă, de 2.500 până la 2.900 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic. Densitatea medie pe teritoriul României este de 1,95 lupi la 100 km2.

În ciuda unei populații destul de mari de care se bucură țara noastră, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile, de braconaj, de prezența câinilor maidanezi în habitatele naturale.

Pe teritoriul UE, inclusiv în România, lupii sunt protejați de Directiva Habitate, care îi include pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. În România, lupii pot fi ”recoltați” în baza ordinelor de derogare emise de Ministerul Mediului, doar în cazul în care anumite exemplare au atacat sau constituie un pericol iminent pentru animalele de fermă", arată WWF România.

×
x close