Antena 3 CNN Life Ghid în 4 paşi pentru a te transforma din manager în lider

Ghid în 4 paşi pentru a te transforma din manager în lider

Fiecare echip? are nevoie de un manager dar, mai presus de toate, de un lider
Managerii conduc viziunea strategică, inspiră echipele și promovează o cultură inovatoare și pozitivă. FOTO: Shutterstock
de I.D.    |    01 Oct 2024   •   11:11

Managerii conduc viziunea strategică, inspiră echipele și promovează o cultură inovatoare și pozitivă, creând în același timp un mediu de lucru plăcut, care atrage și reține angajaţii valoroşi. Bineînțeles că toate aceste responsabilităţi aduc cu sine o serie întreagă de provocări, dar acest ghid te va ajuta să le depăşeşti cu brio.

Fiecare echipă are nevoie de un manager dar, mai presus de toate, de un lider. Modul în care acesta abordează gestionarea echipei are puterea de a influenţa mediul de lucru, moralul angajaţilor, angajamentul acestora şi păstrarea lor pe o perioadă cât mai lungă. 

Leadershipul depășește simplul management și implică inspirarea echipei, stabilirea unei viziuni și luarea de decizii dificile care conduc către succes. Abilitatea de a stabili obiective clare, de a construi echipe și de a evalua performanța stimulează eficiența și dezvoltarea. Dacă acestea sunt şi obiectivele tale, iată câteva moduri de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de conducere:

1. Foloseşte-ţi inteligenţa emoţională pentru a-ţi îmbunătăți abilităţile de conducere

Fiecare mare manager are o inteligență emoțională care îi permite să înțeleagă, să folosească și să gestioneze propriile emoții pentru a comunica eficient, a empatiza și a aplana conflictele. Liderii cu inteligență emoțională ridicată sunt mai buni la înțelegerea și relaționarea cu ceilalți, permițându-le să construiască relații mai puternice cu membrii echipelor.

Există mai multe stiluri de management pe care le poţi aplica, iar inteligenţa ta emoţională te va ajuta să înţelegi cât mai repede care este cel potrivit pentru tine şi pentru echipa ta. 

2. Construieşte şi condu o echipă performantă

Pentru a-ţi putea atinge obiectivele profesionale, ai nevoie de o echipă performantă şi, în cele mai multe cazuri, crearea sa ţine doar de manager. Pentru asta este nevoie să stabileşti o comunicare eficientă, să existe un grad sănătos de încredere reciprocă, să stabileşti şi să comunici obiective clare care să se alinieze cu misiunea echipei și cu obiectivele mai largi ale companiei.

O bună modalitate de a face acest lucru este prin recunoașterea și recompensarea angajaților pentru munca grea și realizările lor, pentru a crește moralul și a-i încuraja să continue să aibă performanțe. Alege anual o locatie teambuilding care să ofere o experienţă unică, ce excelează la servicii şi facilităţi, unde să petreceţi câteva zile memorabile împreună. 

3. Gestionează eficient timpul

Organizarea timpului este un skill atât de important, mai ales pentru o persoană cu responsabilităţi multiple, încât există numeroase cărţi şi cursuri la care oricine are acces, atunci când are nevoie de ajutor. Managerii sunt persoane ocupate, care interacţionează şi coordonează diferite persoane zilnic, așa că abilitățile de gestionare a timpului sunt cruciale. Identificarea provocărilor de gestionare a timpului, de la obiective neclare până la întreruperi, te poate ajuta.

Stăpânirea strategiilor de prioritizare și delegare poate ajuta la îmbunătăţirea productivităţii şi, de asemenea, va ajuta echipa să atingă obiectivele stabilite. 

4. Oferă feedback constructiv şi evaluează performanţa

Aşa cum în copilărie fiecare dintre noi simţea nevoia de a primi din partea părinților validare, la fel şi în calitate de angajaţi avem nevoia de a primi feedback constructiv. Un bun manager va şti să discute cu fiecare membru al echipei sale pentru a-i explica atât punctele sale forte, cât şi cele ce necesită îmbunătăţiri. 

Feedbackul şi evaluarea performanţei trebuie să fie echilibrate, să păstreze o notă profesională, dar să includă şi un touch personal, ce va face ca experienţa să fie, atât pentru manager, cât şi pentru membrii echipei, una cu impact pozitiv.

Sperăm ca aceste informaţii să te ajute pentru a deveni un lider eficient şi inspirat. Nu uita că un manager de succes este un lider de succes, combinând gândirea strategică cu atenția la detalii, încurajând în același timp un mediu de lucru pozitiv. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close