Antena 3 CNN Life Gabriel Prada spune cum singurătatea şi izolarea socială ne alterează sănătatea: Prevenţia este cheia

Gabriel Prada spune cum singurătatea şi izolarea socială ne alterează sănătatea: Prevenţia este cheia

Claudia Popovici
5 minute de citit Publicat la 18:45 04 Ian 2025 Modificat la 18:46 04 Ian 2025
femeie singura (1)
Depresia se poate manifesta în mai multe moduri. Sursa foto: Getty Images

Gabriel Prada, președintele Societății Române de Geriatrie și Gerontologie, a vorbit, sâmbătă la Antena 3 CNN, despre efectele singurătății şi izolării sociale asupra sănătății. El a oferit şi câteva stafuri pentru a ne menține longevitatea şi câțiva pași pentru a atenua degradarea fizică începând cu vârsta de 35 de ani. 

În timp ce sănătatea precară poate duce la izolare și singurătate, studiile arată un alt efect în care singurătatea este legată de boli și chiar de moarte.

Studiul, publicat de revista Healthy Life, constată niveluri mai ridicate al anumitor proteine implicate în inflamație, răspunsuri antivirale sau în întărirea sistemului imunitar în cazul persoanelor care au raportat izolare socială sau singurătate.

Au mai existat și alte studii care arătau că singurătatea și într-o anumită măsură, izolarea socială au fost legate de numeroase probleme de sănătate fizică, posibil ca urmare a proceselor inflamatorii sistemice induse de stres.

Întrebat despre aceste noi date, Gabriel Prada, președintele Societății Române de Geriatrie și Gerontologie a oferit o serie de sfaturi prin care ne putem menține sănătatea pe termen lung. 

„Este important nu doar să trăim mulți ani, ci să trăim și în condiții de calitate corespunzătoare a vieții. Cum spunea doamna profesor Ana Aslan, să adăugăm viața anilor, nu numai ani vieții. Foarte important acest lucru și acesta este unul din obiectivele geriatriei, adică să împingem anii cu dizabilitate cât mai spre finalul existenței umane.

Există o serie de elemente legate de singurătate, de izolarea socială care sunt de multe ori legate între ele și anume faptul că favorizează depresia. 

Depresia este foarte importantă, de multe ori nerecunoscută la vârstnici pentru că ea nu se manifestă prin așa-zisa tristețe.

Pacienții nu spun că sunt supărați, sunt trişti. Ei relatează o serie de simptome somatice, adică am dureri de cap, am amețeli, mă dor toate oasele și e nerecunoscută și atunci pot apărea astfel de probleme.

Au fost studii care au arătat că pacienții cu depresie fac infarct miocardic mai frecvent decât cei fără depresie. De asemenea, cei care au făcut un infarct miocardic mai frecvent decât cei fără depresie.

Deci sunt multe probleme legate de depresie și de singurătate și izolare nu neapărat aceste proteine. E adevărat că într-un articol publicat în colaborare de cercetate din China și Marea Britanie au constatat creșterea unor proteine. 

Dar ce este interesant că aceste proteine sunt implicate într-o serie de mecanisme fiziopatologice. De exemplu, una dintre ele care a fost cel mai mult corelată cu problema singurătății și a izolării sociale, este așa-numita adrenomedulină ADM, şi e interesant că studii anterioare au arătat că e implicată în vasodilatație și într-o serie de aspecte legate de afectarea miocardică.

Deci probabil că aceste proteine cresc secundar unor alte afectări, ca un fel de răspuns a organismului la afectarea rezultată din efectele depresiei asupra diverselor sisteme", a spus dr. Gabriel Prada.

Reţetă pentru longevitate 

Medicul a dezvăluit reteţa pe care o aplică zilnic pentru a-şi menţine starea de sănătate. 

„Merg 5-6km/zi este cea mai simplă metodă de a efectua un exercițiu fizic în mod constant. Important este să mergi cu un pas rapid, nu lent și evident să se adapteze la fiecare organism această exercițiu fizic.

Desigur că există mulți factori care pot să promoveze longevitatea, dar important este să prevenim apariţia unor boli cronice care apar frecvent la vârste înaintate. Deci nu neapărat îmbătrânirea sau bătrânețea, ci bolile cronice care favorizează uzura, degradarea organismelor.

Se poate face această prevenție și la vârste înaintate, adică putem să prevenim evoluția spre faze mai avansate ale unor boli cronice, putem să prevenim apariţia unor complicații ale bolilor cronice și de ce nu putem să prevenim și a apariţia altor boli chiar la vârsta de 80-90 de ani", a mai spus el.

Ce este vârsta biologică, psihologică și cronologică

În continuare medicul a explicat cele trei tipuri de vârste pe care le parcurge organismul şi ce putem face pentru a ne menține sănătoşi. 

„Sunt mai multe perspective asupra noțiunii de vârstă. Este vârsta cronologică, adică timpul scurs de când m-am născut și până când vorbim. 

Mai există vârsta psihologică, adică este modul în care ne percepem. Am 90 de ani, dar mă simt ca la 20 sau, din contră, am 40, dar mă simt ca la 90. E foarte multă pejudecată aici, neapărat la 90 să fiu cu multe probleme și la 20 trebuie să fiu perfect. Nu e totdeauna așa. 

Mai este vârsta socială, modul în care poți să îndeplinești un rol într-o colectivitate.

Şi vârsta biologică, aici putem vorbi de îmbătrânire biologică, înseamnă o reducere a rezervelor funcționale. E ușor de înțeles când o descriem.

Adică dacă vedem două persoane, una de 80 de ani, și alta de 20 de ani care merg pe trotuar și nu au probleme deosebite, nu e diferență între ele, dar dacă vine autobuzul în stație și vor să prindă autobuzul, vedem cine prinde primul autobuzul.

Deci această rezervă scade în multe domenii și este un fel de expresie a îmbătrânirii biologice, dar are la bază o mulțime de mecanisme, inclusiv patologie, nu neapărat înaintarea în vârstă.

De multe ori considerăm că înaintarea în vârstă ar fi o problemă. Ulterior se dovedește că, de fapt, sunt niște cauze ale acestor modificări.

Un exemplu pe care pot să vi-l dau este osteoporoza. Cu mult timp în urmă era considerată normală la vârstnici.

Acum se zice că e o boală care debutează cu mult înaintea vârstei de 65-70 de ani, pe la 30-35 de ani.

Sunt factori favorizanți, există complicații, există tratament al acestei boli. Deci vedeți că această perspectivă putem să o considerăm ca o mulțime de modificări pe care acum le considerăm normale la vârstnici, ci s-ar putea să aibă o cauză, un motiv pe care trebuie să-l identificăm și să-l tratăm", a mai spus Gabriel Prada.

Cum putem trata osteoporoza declanșată la vârste tinere

„În primul rând să luăm în considerare factorii de tip cardiovascular, adică să prevenim hipertensiunea arterei sau să o tratăm corect. Pe urmă obezitatea trebuie prevenită și tratată pe urmă modificările metabolismului lipidic și de asemenea diabetul zaharat. Toate aceste chestiuni pot fi prevenite și printr-o dietă adecvată și pentru un stil de viață adecvat, şi prin efort fizic desfășurat în mod consecvent și constant.

Ce am învățat de la pacienți: că e foarte bine să privesc optimist în viitor, să mă gândesc că-mi există și o zi și mai multe zile de mâine și că e bine să fiu într-o colectivitate, să păstrez legătura cu prietenii și cu colegii", a mai spus dr. Gabriel Prada, la Antena 3 CNN. 

 

×
x close