Povestea păcălelilor de 1 aprilie începe încă din antichitate. Romanii aveau o sărbătoare similară, numită Hilaria şi dedicată zeiţei Cybele. Sărbătoarea avea loc pe 25 martie şi simboliza renaşterea, o dată cu primăvara. În acea zi, locuitorii Romei organizau procesiuni mascate în care oricine, chiar magistraţii şi împăraţii, puteau fi imitaţi fără teama de represalii.
Potrivit unei alte tradiţii, farsele de 1 aprilie îşi au originea în trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian, petrecută în 1582. Imediat după aceea, se spune că oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care încă mai celebrau Anul Nou după calendarul vechi, pe 1 aprilie, au fost numiţi "nebuni de aprilie".
În Franţa, cel care cade victimă unei păcăleli este numit "peşte de aprilie". Sărbătorirea se face prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane din ciocolată în formă de peşte. În Italia există şi un obicei care constă în a prinde pe spatele celui păcălit un peşte din hârtie.
Potrivit tradiţiei, păcălelile trebuie să fie făcute pînă la prînz, altfel farsa va aduce ghinion autorului ei. Iar bărbaţii care se însoară de 1 aprilie trebuie să aibă grijă, pentru că vor sta sub papuc toată viaţa.