Pizza napolitană este considerată o piatră de hotar pentru pizzele din lume, iar cei care menţin tradiţia oraşului de secole s-au luptat timp de câţiva ani să elimine imitaţiile străine de pe piaţă.
De acum, orice restaurant din lume va fi obligat să respecte o listă strictă de ingrediente şi o metodă specifică de gătire dacă doreşte să îi dea produsului eticheta de Napoletan.
Pentru a face o pizza napolitană tradiţională, un pizzaiolo poate folosi doar făină din grâu dur, sare de mare, drojdie proaspătă, şi mozzarella autentică obţinută din lapte de bivoliţă. De asemenea, doar roşiile San Marzano, ce cresc pe câmpiile la sud de Muntele Vezuviu, sunt accepate.
Pizza trebuie să aibă o crustă ridicată de 1-2 cm şi o bază nu mai mare de 0,3 centimetri. Aluatul trebuie făcut cu mâna şi apoi gătit la cuptor pe lemne.
Eticheta TSG , care a fost creată în 1992, stipulează că un produs trebuie să respecte ingredientele tradiţionale şi metodele de gătit, dar nu trebuie făcute într-o regiune geografică anume.
Antena3.ro