Fructele ce conțin cea mai mare cantitate de zahăr nu sunt cireșele, merele sau strugurii, ci curmalele. Ele conțin în medie 27 de grame de fructoză și glucoză în amestec la 100 de grame de fruct proaspăt.
Această cantitate reprezintă un nivel de zahăr de aproape două ori mai ridicat decât cel din celelalte fructe cu cel mai bogat conținut. Curmalale pot fi confiate în propriul lor suc, formă în care sunt cel mai bine cunoscute și vândute.
Ele sunt urmate de struguri, cireșe, smochine și banane, cu conținuturi de zahăr cuprinse între 15% și 20%. Acestea, la rândul lor, au mai mult zahăr decât merele, prunele sau perele (10-15% zahăr).
Fructele considerate cel mai puțin calorice sunt citricele (portocalele, lămâile), precum și fructele roșii (căpșunile, zmeura), care au zahăr doar 7-10%.
Prin urmare, curmalele nu sunt deloc indicate pentru cei care trebuie să mănânce fără zahăr sau care vor să scape de kilogramele în plus.