Antena 3 CNN Life Fructele și legumele care te pot otrăvi! Pot fi fatale dacă sunt consumate într-un moment nepotrivit

Fructele și legumele care te pot otrăvi! Pot fi fatale dacă sunt consumate într-un moment nepotrivit

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 15:05 15 Dec 2021 Modificat la 15:07 15 Dec 2021
Fructele și legumele care te pot otrăvi! Pot fi fatale dacă sunt consumate într-un moment nepotrivit
Sursa foto: pexels / pixabay

Cu toate acestea, fructele și legumele nu sunt întotdeauna ideale pentru sănătatea noastră. Dimpotrivă chiar, unele dintre acestea pot fi chiar periculoase.

Cartoful

Chiar dacă pare surprinzător, cartoful poate deveni toxic sau chiar otrăvitor, mai ales dacă este încolțit sau capătă culoarea verde. 

Toxina acestuia, solanina, se regăsește în întreaga plantă, dar prezintă un risc mai mare în cartofii verzi, vechi sau încolțiți.

Simptomele constau în vărsături, dureri de stomac, halucinații sau chiar paralizie. 

Fasolea roșie

Boabele de fasole rosie contin cea mai mare concentratie de fitohemaglutinina, însă concentrațiile sunt deosebit de mari în boabele crude. În momentul în care fasolea este fiartă, nivelul acesteia scade. Doar patru sau cinci boabe de fasole pot provoca îmbolnăvire, spun specialiștii. 

În decurs de una până la trei ore, oamenii pot dezvolta greață, vărsături și diaree sau dureri de stomac. Din fericire, recuperarea este la fel de rapidă: în 3-4 ore de la apariția simptomelor. Cu toate acestea, sunt cazuri în care persoanele afectate au nevoie de spitalizare. 

Litchi sau lychee

Fructul de litchi poate fi o adevărată desfătare pentru cei care își doresc un desert exotic. Atenție însă! Dacă este consumat prea devreme, în special de cineva care a ratat masa de seară sau de un copil subnutrit, acest fruct poate deveni toxic sau chiar fatal, așa cum s-a dovedit în orașul indian Muzaffarpur, cel mai mare producător de litchi din lume. 

În fiecare an, doar în India, sute de copii sunt internați cu febră mare, convulsii și crize epileptice. Un raport recent a asociat aceste îmbolnăviri cu consumul de litchi necoapte îndeajuns. Combinate cu hipoglicemia sau malnutriția, toxinele conținute în fruct blochează producția de zahăr a organismului, acest lucru fiind extrem de periculos în special în timpul somnului, când nivelul zahărului din sânge scade în mod natural. 

”Acest lucru ar putea duce la encefalopatie, o schimbare în funcționarea creierului”, susține dr. Padmini Srikantiah de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din India, care a condus ancheta în Muzaffarpur.

”Toxinele care apar în mod natural în fructele de litchi sunt asociate cu toxicitatea care a dus la această encefalopatie”, a spus ea. ”Când victima este tânără și subnutrită, impactul este mai mare!”.

Maniocul sau yucca, planta din care se face tapioca

Cunoscută mai mult în Africa, America de Sud și părți ale Asiei, maniocul sau yucca este a treia cea mai importantă sursă de hrană în aceste regiuni, după porumb și orez, potrivit Băncii Mondiale, hrănind zilnic peste 600 de milioane de oameni la nivel global.

Aceasta este o rădăcinoasă delicioasă prăjită, fiartă sau coaptă. De asemenea, este consumată adesea sub formă de făină. Însă maniocul poate fi otrăvitor dacă nu este procesat corespunzător. Planta conține în mod natural acid cianhidric sau cianură de hidrogen și face obiectul unor reglementări stricte cu privire la procesarea și producția sa pentru a reduce concentrațiile acestei otrăvuri.

Prelucrarea implică un amestec de fermentare, decojire, uscare și gătire pentru a detoxifica tuberculii. A consuma rădăcina crudă sau neprocesată înseamnă consumul de cianură și metabolizarea acesteia, care, la rândul său, poate afecta hormonii tiroidieni și poate afecta celulele nervoase din creier legate de mișcare, spune Peter Spencer, profesor de neurologie și științe ale sănătății la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon. Toxinele tuberculului pot provoca, de asemenea, paralizii bruște, ireversibile, potrivit National Institutes of Health.

Ciuperca fatală a trestiei de zahăr

Consumul trestiei de zahăr în sine nu este dăunător, dar dacă aceasta prinde mucegai și nu este folosită după prea mult timp, apare riscul de otrăvire din cauza unei ciuperci comune care crește pe plantă când este depozitată timp de mai multe luni.

„Dacă un copil mănâncă această ciupercă, îi poate fi provocată moartea sau o boală neurologică cu care poate rămâne pe tot parcursul vieții”, a spus Spencer.

Toxina este dăunătoare pentru toate vârstele, deși copiii și tinerii sunt cele mai frecvente victime. 

Ciuperca produce toxine care pot provoca vărsături, privirea într-o parte, convulsii, spasme și comă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 

Carambola sau fructul stea

Fructele exotice care se regăsesc pe rafturile supermarket-urilor noastre provin din Asia, iar numele acestora vine de la forma lor. 

Specialiștii atrag atenția că, pentru persoanele cu diverse probleme la rinichi, acestea pot fi fatale. 

Fructul stea conține toxine care afectează creierul și pot provoca tulburări neurologice. Acestea sunt procesate și îndepărtate la persoanele cu rinichi sănătoși, dar persoanele cu boli renale cronice nu pot detoxifica fructele, rămânând toxinele și potențialul dezvoltării unei boli grave sau chiar deces, scrie CNN

×
Etichete: fructe legume toxine
x close