Antena 3 CNN Life Frenezia micro-locuințelor a cuprins Noua Zeelandă. Tot mai mulți oameni se mută în case cât o sufragerie, cu dușul la exterior

Frenezia micro-locuințelor a cuprins Noua Zeelandă. Tot mai mulți oameni se mută în case cât o sufragerie, cu dușul la exterior

D.C.
4 minute de citit Publicat la 14:17 26 Dec 2024 Modificat la 19:24 26 Dec 2024
casa
Casa în care locuiește Kate Rowntree, de 3 x 7 metri FOTO: Kate Rowntree

În urmă cu doi ani, Liberty Van Voorthuysen, profesoară în Noua Zeelandă, a vrut să facă o pauză de la predare și s-a înscris la un curs de construcții. Nu avea planuri mari și ar fi fost mulțumită să învețe cum să folosească uneltele electrice. Dar la finalul cursului și-a dat seama că avea abilitățile necesare pentru a-și construi o casă mică.

Femeia de 34 de ani a cumpărat carcasa unei case mici, i-a montat panouri solare și a dotat-o cu o toaletă ecologică. Locuința măsoară 6 x 2,4 metri și are o înălțime de 4 metri. Spațiul interior este mic și din acest motiv casa are un duș exterior care este „destul de neprietenos iarna”, dar Liberty spune că învățat să se descurce cu toate inconvenientele.

„Am descoperit gătitul la grătar. Am copt chiar și un tort de morcovi care a fost excelent”, a povestit ea pentru The Guardian.

Liberty este una dintre tot mai mulți neozeelandezi care aleg să trăiască în case mici, complet funcționale, cu suprafața de până la 60 de metri pătrați.

Unii invocă motive de mediu, dar mulți fac schimbarea din motive de accesibilitate. Noua Zeelandă a fost mult timp una dintre cele mai puțin accesibile piețe de locuințe din lume. În timp ce cifrele recente arată că accesibilitatea s-a îmbunătățit ușor din 2022, casele costă extrem de mult.

Costurile ridicate de construcție și birocrația sunt probleme în plus pentru potențialii proprietari de case care doresc să construiască, nu să cumpere. Prețul mediu al unei case este de 900.000 dolari neozeelandezi, dar casele mici pot costa între 50.000 și 200.000 de dolari.

Moda caselor mici ia amploare și în alte locuri, inclusiv în SUA, Europa și Australia. În Noua Zeelandă, Sharla May, directorul Tiny House Hub – o rețea care conectează constructorii și cumpărătorii de micro-case – estimează că există „zeci de mii de case mici” în toată țara. May lucrează cu aproximativ 300 de constructori și spune că unii dintre aceștia construiesc 60 de case în fiecare trimestru. Ea conduce, de asemenea, o expoziție anuală Tiny House. În urmă cu cinci ani, 350 de persoane au fost la eveniment, dar anul trecut au participat peste 10.000 de persoane.

O casă mai mare pare ciudată acum

May spune că piața este dominată de cumpărători mai în vârstă care rămân cu bani în urma unui divorț sau de la un teren.

Este și cazul lui Kate Rowntree, de 60 de ani, care își descrie viața în micuța ei casă din Hawke's Bay drept „fericire pură”. Ea a fost interesată de o micro-casă după ce s-a întors din străinătate cu soțul ei, dar au decis că ar fi prea mică pentru ei. Când s-au despărțit, Rowntree a decis să încerce să se mute doar ea într-o astfel de locuință.

„Casa măsoară doar 7 x 3 metri. Are 20 m pătrați la nivelul de jos, cu o mansardă de dormit de 3 x 3 metri”, spune ea. Rowntree locuiește acolo de patru ani, iar înainte casa a fost ocupată de o familie de 5 persoane.

De asemenea, îi place că această casă poate fi mutată și a făcut-o de două ori până acum. A fost nevoie de o planificare atentă, iar Rowntree a trebuit să închirieze o macara pentru a o ridica pe un camion și a o coborâ la destinație.

„Gândul de a trăi într-un spațiu mai mare pare ciudat acum. Îmi este greu să înțeleg oamenii fără familii mari care construiesc proprietăți uriașe, costisitoare”, spune ea.

Adrian Ashdown, de 48 de ani, s-a mutat și el într-o casă mică după divorț. El a vrut să continue să locuiască lângă fiica lui, așa că, cu ajutorul unui prieten constructor, și-a făcut o casă mică la un minut de mers pe jos de vechea locuință a familiei, la nord de Auckland.

A costat aproximativ 70.000 de dolari în 2019, dar estimează că o casă similară ar costa dublu acum, pentru că prețul materialelor de construcție a crescut.

Ashdown este mulțumit de casă, dar spune că un dezavantaj este „că zona mea de relaxare este, de asemenea, spațiu de lucru și spațiu creativ când fac muzică”.

Regina Speer spune că una dintre provocările micro-casei este toaleta ecologică. „Ca să fiu complet sinceră, uneori îmi provoacă anxietate când primesc vizitatori.”

Speer a plecat din casa în care locuia cu prietenii, în Christchurch, și s-a mutat în casa ei  minusculă în 2023. Femeia de 39 de ani a închiriat o casă mică înainte de a-și proiecta propria ei locuință, pentru a se asigura că stilul de viață este potrivit pentru ea. Ea își dorea o opțiune de locuință accesibilă și ecologică și a fost atrasă de ideea de a putea schimba locația.

„Pot să împachetez și să scot casa din zona periculoasă în caz de inundații sau de incendiu de vegetație”, spune ea. Între timp și-a mutat proprietatea de două ori.

Casa ei are 3 m lățime, 6,8 m lungime și 4,2 m înălțime și este mulțumită de ea dar și de banii economisiți și de „sentimentul de a face ceva bun pentru planetă”. Regina Speer spune că spațiul ei este confortabil, în ciuda dimensiunilor.

„Cred că am organizat spațiul bine pentru că toți cei care intră în casă spun cât este de spațioasă”.

Profesoara Van Voorthuysen spune că oamenii ar trebui să reexamineze spațiul de care au nevoie cu adevărat. „Ar fi greu pentru familiile mai mari, dar dacă ești o persoană singură, un cuplu care se înțelege foarte bine, este ideal”, spune ea.

 

×
x close