Antena 3 CNN Life Motivul pentru care nu trebuie să împachetezi niciodată mâncarea în folie. Nici măcar când vrei să o depozitezi în frigider

Motivul pentru care nu trebuie să împachetezi niciodată mâncarea în folie. Nici măcar când vrei să o depozitezi în frigider

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:42 23 Feb 2022 Modificat la 12:42 23 Feb 2022
Motivul pentru care nu trebuie să împachetezi niciodată mâncarea în folie. Nici măcar când vrei să o depozitezi în frigider
Sursa foto: pixabay

Experții atrag însă atenția că aceasta nu este tocmai o practică sigură și că poate avea efecte grave asupra sănătății, în special dacă este folosită pe termen lung. 

Organismul uman poate elimina foarte eficient cantitățile mici de aluminiu atunci când acestea sunt ingerate. Din păcate însă, cantitatea de aluminiu ingerată într-o singură zi depășește cu mult acest aport sigur. Și asta deoarece aluminiul se găsește în porumb, sare, ierburi, condimente, ceai, cereale, legume, fructe, cafea, grâu și multe alte alimente. 

Folia de aluminiu este utilizată pe scară largă în prepararea culinară a diferitelor tipuri de alimente datorită ușurinței sale de utilizat, posibilității de unică folosință și a proprietăților, cum ar fi transferul căldurii de două ori mai rapid decât metalul obișnuit. Este o practică culinară obișnuită în gospodării de a înveli alimentele în folie de aluminiu și de a le coace. Sau de a le depozita. Aceste pregătiri și practici alimentare pot expune consumatorii la cantități diferite de aluminiu, în funcție de tipul și compoziția alimentelor. Însă interacțiunea între folia de aluminiu și alimentele învelite în ea reprezintă o potențială sursă periculoasă de aluminiu în dietă, scrie ncbi.nlm.nih.gov.

În urma unui studiu de amploare, s-a constatat că, în timpul coacerii alimentelor învelite în folie de aluminiu la temperaturi mai scăzute (<160ºC), transferul aluminiului în hrană este mai scăzut decât atunci când procesul de coacere se face la temperaturi de peste 220ºC. Studiile anterioare indicau faptul că temperatura de gătire influențează mai mult ”scurgerea” aluminiului decât timpul de gătire.

Mai mult decât atât, s-a observat că alimentele acide și adaosul de sare favorizează transferul de aluminiu din folie în alimente. Pe de altă parte, zaharul adăugat pe alimente reduce ”scurgerea” de aluminiu.

Potrivit specialiștilor, concentrația de aluminiu transferată în alimente a crescut odată cu timpul în care acestea au fost împachetate. Cu alte cuvinte, concentrația a fost mult mai mare în cazul alimentelor care au stat împachetate trei zile decât în cazul celor cărora le-a fost dată folia jos după câteva ore. 

Medicii atrag atenția că, dacă vă confruntați cu unul dintre următoarele simptome, în special dacă știți că ați ingerat o cantitate mai mare de aluminiu, trebuie să cereți ajutor medical, scrie winchesterhospital.org.

  • confuzie
  • slăbiciune musculară
  • dureri osoase
  • deformarea oaselor
  • fracturi frecvente
  • convulsii 
  • probleme de vorbire
  • creștere lentă în cazul copiilor

Mai mult decât atât, există diferite studii care fac legătura între folia de aluminiu și diferite tipuri de cancer. 

×
Etichete: folie aluminiu
x close