''Avem puţini dontori, pentru că nu toate Centrele de Transfuzie au în dotare echipamente pentru donarea de plasmă, şi atunci nu toate Centrele de Transfuzie desfăşoară campanii sistematice privind informarea şi promovarea donării de plasmă convalescentă.
Foarte multe din Centrele de Transfuzie funcţionează cu prea puţin personal
De ani de zile, toate rapoartele de evaluare au subliniat lucrul acesta. Toate Centrele de Transfuzie au mult mai puţin personal decât prevăd normele legale, atât cele româneşti, cât şi cele europene.
Principala cauză pentru care nu avem donatori este că, în ultimele opt luni de zile, Ministerul Sănătăţii a asistat şi mut şi surd, la toată această încercare a noastră
E greu de înţeles şi pentru mine! Au fost, cel puţin în prima lună, câteva întâlniri extrordinar de bune pe care le-am avut chiar cu ministrul Sănătăţii, cel care a dinamizat instalarea acestor echipamente. Ulterior, a fost un blocaj impus de cei care încă mai conduc şi astăzi sistemul de transfuzie, şi sunt aceiaşi baroni ai sângelui, care în ultimii zece ani de zile au condus sistemul de transfuzie.
Preşedinta comisiei de Transfuzie din Ministerul Sănătăţii, este cea care a refuzat să instaleze echipamente de transfuzie la Constanţa, iar în momentul de faţă, Constanţa este pe un loc codaş în colectarea de plasmă.
Şeful Societăţii Române de Medicină Transfuzională, care este şeful Centrului de Transfuzie de la Covasna, nu a colectat nicio doză de plasmă până în momentul de faţă.
Un alt campion din comisia de Transfuzie este şefa Centrului de Transfuzie de la Timişoara care a refuzat echipamentul oferit gratuit, pentru că avea deja o negociere, să cumpere nişte echipamente de trei ori mai scumpe.
Florin Hozoc: Le-am stricat o şpagă de pandemie!
Aşa am înţeles încă de atunci, că ei se pregăteau să facă o achiziţie de astfel de echipamente, după ce începuse campania demarată de noi privind donarea de plasmă, şi le-am stricat o şpagă de pandemie.
În momentul de faţă, ministrul ascultă de aceeaşi comisie de transfuzie care este condusă, exact de aceiaşi oameni. Ministrul Sănătăţii se păstrează pe această rezervă, dacă mie, Comsisia de Transfuzie, nu îmi spune să fac într-un anumit fel, nu am eu cum să fac în acel fel. Asta se întâmplă în mod constant.
Din fericire, în momentul de faţă, există cel puţin 15 Centre de Transfuzie din întreaga ţară, din cele 20 care au primit echipament gratuit de la noi, care lucrează extraordinar de bine
Sunt centre care deja au solicitat un al doilea echipament, pentru că au un număr foarte mare de donatori, şi aici vorbim de Bucureşti, care în momentul de faţă are cel mai mare număr de donatori de plasmă convalescentă din întreaga ţară.
Pe de altă parte, avem Arad, Buzău, Piteşti. De asemenea, sunt câteva Centre de Transfuzie care vor primi săptămâna viitoare echipamente noi, asta după ce săptămâna trecută, am instalat la Constanţa. Săptămâna viitoare, vom instala la Cluj. La Timişoara, în sfârşit, vor accepta un echipament (...)
În momentul de faţă, procedura s-a simplificat foarte mult. În baza testului PCR, te poţi prezenta la Centrul de Tansfuzie, după ce trec 28 de zile la test şi eşti acceptat la donare. Există şi situaţia în care, nu ai un astfel de test şi trebuie să îşi faci singur, pe banii tăi un test de anticorpi, care să certifice că ai anticorpii pe care noi îi căutăm în plasma respectivă.
Noi am încheiat un protocol astfel încât să existe sponsorizări (...)
Cei care sună la Centrele Transfuzie şi solicită o programare, nu mai sunt sunaţi înapoi pentru a fi programaţi!
Există dificultăţi să te poţi programa. Din estimările noastre, aproape 50% din cei care sună la Centrele Transfuzie şi solicită o programare, nu mai sunt sunaţi înapoi pentru a fi programaţi, asta din cauza lipsei de personal. Portalul a fost refuzat de Ministerul Sănătăţii, din cauza datelor DGPR. Există un soft realizat de cei la STS. Vecinii bulgari au hotărât să îi oblige pe militari şi pe cei din Poliţie să doneze plasmă.
Am derulat o campanie în toate spitalele care tratează pacienţi COVID şi ei primesc datele de contact, să ştie că la 28 de zile se pot duce şi să doneze. Din păcate, cei de la Centrele de Transfuzie nu sună pentru a programa. Sunt probleme de DGPR. Toate lucrurile astea arată o birocraţie încremenită
Există cel puţin 15 centre care fac eforturi extraordinare, cum este cel din Bucureşti.
Pacienţii care donează plasmă convalescentă au prioritate la Centrele de Transfuzii
În ţară mai sunt 14 cente. Suni şi te programezi. Sunt peste 3.600 de persoane care au donat plasmă convalescentă. Tot mai mulţi oameni donează.
Plasma convalesentă conţine anticorpi care neutralizează virusul. La începutul infecţiei, organismul nu are suficienţi anticorpi. Studiile arată că previne furtuna de citochine, sau o temperează. După ce se donează, plasma trebuie testată. Ea e ţinută în carantină între 7 şi 10 zile. Nu ajunge imediat la pacient, de aceea e important să donăm din timp. În perioada aceasta se fac teste privind concentraţia de anticorpi, dar se testează să nu fie şi alţi viruşi care pot transmite boli mult mai grave, sau chiar SARS-COv-2. Trebuie să nu existe deloc noul coronavirus în această plasmă.
Plasma se păstrează la congelator, la -30 de grade și poate fi stocată un an de zile. Stocul zilnic este de 700-800 de doze la nivel național
Mnisterul Sănătății ar trebuie să demareze o campanie. Atunci ne vom aștepta să crească numărul de donaori. Sunt posturi blocate în Centrele de Transfuzie. Este inadmisibil să funcționezi cu posturi blocate. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, numărul de donatori ar putea crește la 1.000 de pacienți pe lună.
Cel mai interesant este în Marea Britanie unde 35% din cei infectați s-au prezentat la Centrale de Transfuzie pentru a dona plasmă. La fel se întâmplă și în Germania, Austria și Cehia. Sunt foarte multe modele, însă noi din păcate nu le urmăm. Sunt oameni care cred cu tărie că sunt mai deștepți decât ceillalți și că ei dețin soluțiile eficiente.
Mai vin aparate pentru încă șase centre. Pe lângă peste acestea, suntem dispuși să mai oferim încă 26. Ministrul de Interne a spus că va înființa un centru la Spitalul Gerota, dar nu știm când să aducem echipamentele. Vestea bună este că va crește numărul donatorilor de plasmă'', a spus Florin Hozoc.
Florin Hozoc este CEO-ul Besmax Pharma Distribution SRL, companie românească specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale de ultimă generație.
În luna aprilie, firma sa a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei, pentru a fi folosite în centrele de transfuzii - mai întâi 3 aparate, apoi încă 15.
Antena 3 a lansat proiectul: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.