Antena 3 CNN Life Imagini surprinse de sateliţii ESA, din momentul eclipsei de soare. Cum se vede Pământul

Imagini surprinse de sateliţii ESA, din momentul eclipsei de soare. Cum se vede Pământul

Alina Drăguşin
1 minut de citit Publicat la 19:32 29 Mar 2025 Modificat la 12:47 30 Mar 2025
colaj cu trei poza in care apare eclipsa-partiala-de-soare-vazuta-din-spatiu de pe 29 martie 2025
Spectacolul celest de sâmbătă a început în România în jurul orei 10:50. Sursa foto: captură video X / @ESA_EO

Cel mai avansat satelit meteorologic din Europa, Meteosat-12, a surprins Pământul în momentul în care a avut loc eclipsa parţială de Soare de sâmbătă. Vizibil din mai multe state ale lumii, printre care se numără România, Franța, Germania, Marea Britanie, Irlanda şi Rusia, fenomenul rar a atras atenţia pasionaților de astronomie, dar şi a oamenilor de ştiinţă.

Eclipsa parțială de Soare a început la ora 08:50 GMT (n.r.: 10:50, la Bucureşti) şi s-a încheiat în jurul orei 12:43 GMT (n.r.: ora 14:43, la Bucureşti). Practic, o parte din Soare a fost acoperită de Lună, creând o umbră spectaculoasă pe cer. În funcție de locația specifică, gradul de acoperire a Soarelui a variat, iar în unele zone de pe planetă, s-a putut observa o reducere semnificativă a luminii solare.

Imaginile surprinse de pe Meteosat-12 în timpul spectacolului celest sunt spectaculoase şi, la scurt timp de la postarea lor pe platforma X, ele au devenit virale. 

"Primii care o vor vedea vor fi locuitorii din Mauritania şi Maroc, iar ultimii cei din nordul Siberiei", a declarat pentru AFP Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL, însărcinat cu calcularea efemeridei pentru Franţa.

Conform oficialilor din cadrul Laboratorului Temps-Espace de la Observatorul din Paris, eclipsa parţială de Soare a atins punctul maxim la 10.47 GMT (n.r.: 12.47, ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.

Fenomenul astronomic rar care a avut loc sâmbătă, 29 martie 2025, a fost sărbătorit prin diverse activități educaționale și observări organizate în planetarii și centre de știință din întreaga Europă. Potrivit cercetătorilor, există trei tipuri principale de eclipse de Soare: eclipsa totală, eclipsa parțială și eclipsa hibridă.

 

×
x close