
Cel mai avansat satelit meteorologic din Europa, Meteosat-12, a surprins Pământul în momentul în care a avut loc eclipsa parţială de Soare de sâmbătă. Vizibil din mai multe state ale lumii, printre care se numără România, Franța, Germania, Marea Britanie, Irlanda şi Rusia, fenomenul rar a atras atenţia pasionaților de astronomie, dar şi a oamenilor de ştiinţă.
Eclipsa parțială de Soare a început la ora 08:50 GMT (n.r.: 10:50, la Bucureşti) şi s-a încheiat în jurul orei 12:43 GMT (n.r.: ora 14:43, la Bucureşti). Practic, o parte din Soare a fost acoperită de Lună, creând o umbră spectaculoasă pe cer. În funcție de locația specifică, gradul de acoperire a Soarelui a variat, iar în unele zone de pe planetă, s-a putut observa o reducere semnificativă a luminii solare.
Imaginile surprinse de pe Meteosat-12 în timpul spectacolului celest sunt spectaculoase şi, la scurt timp de la postarea lor pe platforma X, ele au devenit virale.
The Meteosat-12 satellite captured this space perspective of the partial solar eclipse this morning???
— ESA Earth Observation (@ESA_EO) March 29, 2025
In a partial solar eclipse, the Moon moves between Earth and the Sun, partially blocking the sunlight.
So for us on Earth, it seems like there is a shadow on the Sun but… pic.twitter.com/TxxN1Im6hK
"Primii care o vor vedea vor fi locuitorii din Mauritania şi Maroc, iar ultimii cei din nordul Siberiei", a declarat pentru AFP Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL, însărcinat cu calcularea efemeridei pentru Franţa.
Conform oficialilor din cadrul Laboratorului Temps-Espace de la Observatorul din Paris, eclipsa parţială de Soare a atins punctul maxim la 10.47 GMT (n.r.: 12.47, ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.
Fenomenul astronomic rar care a avut loc sâmbătă, 29 martie 2025, a fost sărbătorit prin diverse activități educaționale și observări organizate în planetarii și centre de știință din întreaga Europă. Potrivit cercetătorilor, există trei tipuri principale de eclipse de Soare: eclipsa totală, eclipsa parțială și eclipsa hibridă.