Ascultă inconsecvenţele
Ascultă cu atenţie cum suspectul îţi vorbeşte acum şi compară cu conversaţii pe care le-ai avut cu el în trecut. Vorbitul mai rapid sau mai încet sunt obiceiuri ale celor care mint. Mincinoşii exersează ce vor să spună cu mult timp înainte să o spună. Deci fie îşi uită replicile, fie le redau ca o moară stricată.
Uită-te după un limbaj ciudat al trupului
Suspectul îşi atinge faţa des? Îşi încrucişează braţele des? Dacă persoana respectivă nu face în mod normal astfel de gesturi, ar putea fi un semn că ceva este în neregulă, conform specialistului în comunicare nonverbală Marc Salem. De cele mai multe ori ei vor încerca să pară relaxaţi, deci aceste gesturi vor părea cu atât mai mult exagerate.
Întreabă un prieten
Dacă ai avut o conversaţie şi nu eşti sigur dacă ai fost minţit, iar prietenii tăi erau acolo, întreabă-i ce cred. Oamenii sunt mai buni la a afla adevărul când sunt în grupuri de minim trei persoane, conform unui studiu al Academiei Naţionale de Ştiinţă (SUA).
În concluzie, nu îi putem opri pe mincinoşi, dar putem să îi observăm. Pe tine ce fel de comportament te face să crezi că persoana din faţa ta te minte?