Antena 3 CNN Life Familie Timpul liber al copilului tău

Timpul liber al copilului tău

2 minute de citit Publicat la 06:40 28 Mai 2014 Modificat la 06:40 28 Mai 2014
Timpul liber al copilului tău
Propun astăzi o temă despre timpul liber al copilului. De cât timp liber dispune copilul şi cum îl petrece? În zilele noastre, mulţi copii sunt instituţionalizaţi la o vârstă fragedă (2-3 ani).

Preocuparea părinţilor de a creşte un copil performant şi capabil să se descurce singur îi determină pe aceştia să implice copilul într-o serie de activităţi care să-i stimuleze creşterea. Astfel, micuţul merge la gradiniţă, apoi la cursuri de limbi străine / înot / pian, este dus să se joace într-un loc organizat în care adulţi-specialişti le ghidează joaca. Spre seară, revine acasă, pentru ca în următoarea zi s-o ia de la capăt. Copilul mic are o capacitate dezvoltată de a acumula informaţii noi şi de a se implica în activităţi care îi fac plăcere. În acelaşi timp, timpul liber al copilului este foarte important în dezvoltarea sa cognitivă şi emoţională.

Am observat, deseori, că programul zilnic al copiilor rezervă foarte puţin timp activităţilor libere, neghidate de adulţi. Timpul în care se joacă alegându-şi singur jocul şi jucăriile este foarte preţios pentru copil. De pildă, joaca liberă, nedirijată de cineva din exterior, îl ajută pe copil să gestioneze, să elaboreze situaţii încărcate emoţional pentru el. Îl ajută, de asemenea, să îşi dezvolte inteligenţa şi creativitatea. Plictiseala, momentele de reverie sau de reflecţie, exprimarea liberă prin joc reprezintă mijloace prin care copilul ia contact cu ceea ce se întâmplă în interiorul lui, devine conştient de sine şi de locul lui în relaţie cu ceilalţi.

Există situaţii în care programul zilnic al copilului să fie atât de încărcat încât acesta să nu reuşească să îl integreze cu succes. Prin urmare, copilul se simte neliniştit, obosit, devine uşor iritabil, necooperant şi neîncrezător în sine. Unii copii gândesc că dacă nu vor reuşi să-şi împlinească toate responsabilităţile zilnice îi vor dezamăgi pe părinţi. Iar pentru ei, a-i dezamăgi pe părinţi duce la pierderea iubirii din partea acestora. Alţi copii, pentru a se simţi valorizaţi şi apreciaţi de către părinţii lor acceptă sarcini care depăşesc capacitatea lor de a le rezolva. Aceşti copii trăiesc cu sentimentul că adulţii din jurul lor îi vor aprecia doar dacă vor îndeplini anumite cereri venite din partea lor.

Activităţile extracuriculare sunt roditoare în masura în care părinţii aleg şi stabilesc împreună cu copiii lor programul zilnic. Oricare ar fi însă acesta, timpul liber al copilului este un timp preţios care nu trebuie sacrificat.

Alexa Pleşcan este psiholog şi psihoterapeut pentru copii şi adolescenţi. Pentru consultaţii vă puteţi programa la numărul de telefon 0735 524 756 sau la [email protected]

×
Etichete: familie
x close