Alimentele noi, cum ar fi zahărul rafinat, făina albă, margarina, uleiurile rafinate sau prăjelile duc la dezvoltarea unor afecțiuni grave și din păcate din ce în ce mai răspândite în rândul populației.
Însă toate afecțiunile pot fi evitate prin respectarea unor reguli de bază, prin evitarea combinatiilor alimentare daunatoare si respectarea numărului corect de mese pe zi:
• 3 mese principale pe zi și 2 gustări
• Micul dejun între 7 și 9 dimineața
• Gustarea 1 la ora 11
• Prânzul între 13 și 14
• Gustarea 2 la ora 17
• Cina pâna la ora 20
Ca si reguli generale, atunci cand dorim sa scapam rapid si sanatos de kilogramele in plus, trebuie punctate cateva aspecte importante:
• Consumati 2 l – 2,5 l de lichide pe zi: apa plata, ceai, sucuri naturale fara zahar adaugat.
• Consumati produse lactate: iaurt ,sana, chefir, branza degresata de vaci si evitati consumul excesiv de branza topita sau branza feta. Nu combinati o portie intreaga de cartof (cu atat mai putin cartofi prajiti), orez, paste, paine, mazare, fasole boabe si carne (chiar daca este slaba). Ele se combina doar cu legume sau telemea..
• Se recomanda ca metodele de preparare a alimentelor sa excluda pe cat posibil prajelile. Prepararea alimentelor la cuptor, gratar, prin fierbere sau la aburi sunt metode mai sanatoase de a le consuma.
• Evitati consumul excesiv al carnii de porc si de oaie, in schimb puteti consuma carne de pui, curcan, vita slaba si peste.
• Consumati fructe si legume proaspete si evitati consumul excesiv de oua de gaina, acestea putand fi inlocuite cu oul de prepelita, deoarece cantitatea de colesterol continuta este mai mica.
• Consumul de produse lactate este important acestea fiind recomandate la micul dejun si la gustari.
Citeste mai multe despre regulile de baza intr-o nutritie sanatoasa pe www.covalact.ro si vezi exemple de meniuri recomandate de Dr. Bogdan Guinea, consultant in nutritie.