Pateurile de ficat din comert sunt “masluite” cu o gramada de inlocuitori; contin multe alte elemente si foarte putin ficat, indiferent ca vorbim despre pate de ficat de pui, de porc, sau alte variante; procentul de ficat este intre 15 si 25%. In primul rand, este suficient sa ne uitam la culoarea lor, atunci cand deschidem cutia: un pate de ficat natural, preparat din casa, are culoarea maro inchis, exact ca cea a ficatului natural; mai toate pateurile din cutie sunt rosiatice, din cauza colorantilor si a nesfarsitelor E-uri de tot felul, care se gasesc din abundenta. Sa nu uitam de conservanti si alte resturi de carne si avem o imagine completa a pateului de ficat gata preparat.
Iata, in schimb, cum putem prepara un pate de ficat de pui foarte sanatos si extrem de gustos pentru copiii nostri, pe care, astfel, ii putem determina sa consume ficatei, fara ca ei sa stie neaparat asta (mai ales atunci cand nu iubesc acest aliment, atat de necesar, totusi, pentru sanatatea lor).
Ingrediente:
500 gr ficatei de pui proaspeti, 6 cepe medii, o jumatate de pachet de unt, doua linguri de ulei de masline, sare, o lingurita de patrunjel proaspat sau uscat tocat marunt si – optional – jumatate de pahar de vin rosu, tip “Lacrima lui Ovidiu”. Nu va speriati, puteti adauga putin vin rosu chiar si atunci cand preparati pateul pentru copii, intrucat alcoolul se evapora imediat, iar in preparat ramane doar aroma care ne trebuie pentru o reteta perfecta. Daca nu doriti, totusi, puteti sari etapa in care se adauga vinul.
Mod de preparre
Spalati foarte bine ficateii si puneti-i la scurs intr-o strecuratoare. Atentie mare la aspectul lor, un ficat sanatos de pui trebuie sa fie de culoare rosu inchis; pe cei mai alburii sau cu pete decolorate ii puteti da la o parte, fiindca acela este un ficat bolnav.
Pana cand ficateii se scurg de apa, curatati cepele si taiati-le solzisori. Intr-o tigaie mai inalta, puneti uleiul de masline si jumatate din untul necesar pentru aceasta reteta. Cand untul s-a topit, puneti ceapa la calit. Nu e nevoie sa adaugati apa, de data aceasta, fiindca untul oricum contine apa, asa ca ceapa nu se va praji, ea se va distui. Cand ea devine transparenta, puneti ficateii si lasati-i sa se faca foarte bine; este esential pentru un pate de ficat reusit si correct preparat. Spre sfarsit, adaugati jumatatea de pahar de vin – daca doriti – putina sare si patrunjelul tocat. Mai lasati pe foc 5-7 minute, sa se evapore complet alcoolul. Apoi dati la o parte si cat preparatul este fierbinte, folositi blenderul pana obtineti un pate de ficat foarte fin ca textura. In aceasta etapa adaugati si restul de unt si mixati din nou.
Cat pateul este cald inca, luati un bol in care sa incapa toata cantitatea (sau doua boluri mai mici) si puneti peste el o folie alimentara, in care turnati continutul de pate de ficat. Tasati bine, inchideti folia si lasati la racit; apoi bagati bolul in frigider. Cand s-a racit, rasturnati continutul pe o farfurie, indepartand folia. Puteti orna pateul de ficat cu bucatele de rosii si masline, astfel incat sa fie atragator pentru copii.
Dragi parinti, daca preparati pateul pentru voi, desigur, il puteti condimenta cu mai multa sare sau cu piper, in functie de gust! Si pentru adulti este un preparat la fel de gustos ca si pentru copii!
Citeste zilnic sfaturi si informatii utile pentru tine si familia ta pe RETETELETALE.RO.