Antena 3 CNN Life Familie Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți | ”Este un avantaj mare în ceea ce privește modul în care își evaluează viața”

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți | ”Este un avantaj mare în ceea ce privește modul în care își evaluează viața”

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:32 10 Feb 2024 Modificat la 22:32 10 Feb 2024
oameni casatorie studiu
Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți | ”Este un avantaj destul de mare în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața” Sursa foto: Pixabay

Potrivit unui sondaj Gallup publicat vineri, persoanele care sunt căsătorite declară că sunt mult mai fericite decât cele care se află într-o relație, indiferent de stadiul ei.

”Oricum ai analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare al căsătoriei în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup, potrivit CNN.

Din 2009 până în 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cel mai rău rating posibil și 10 fiind cel mai bun. Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în următorii 5 ani.

Pentru a fi considerată norocoasă, o persoană trebuia să-și acorde un rating de cel puțin șapte la data sondajului și să anticipeze un rating de cel puțin opt în viitorul apropiat.

Pe parcursul perioadei în care a fost realizat studiul, persoanele căsătorite au declarat în mod constant niveluri de fericire mai mari decât cele necăsătorite, variind între 12% și 24% mai mult, în funcție de an.

Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu o diplomă de studii superioare.

”Căsătoria pare să conteze mai mult”

”Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acele lucruri atunci când vine vorba de mulțumire, statisfacție și de a trăi mai bine”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a supravegheat studiul realizat de Gallup.

”O diferență în modul în care alegem parteneri. Poate că fericirea legată de căsătorie are ceva de-a face cu ceea ce oamenii așteaptă de la ea”, a spus Ian Kerner, terapeut specializat în relații de cuplu.

Trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”

”În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”, ceea ce înseamnă că oamenii îi aleg din ce în ce mai mult pentru căsătorie pe cei mai buni prieteni decât pe cei cu care au o relație pasională”, a mai spus Kerner pentru CNN.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, oamenii își aleg, totuși, parteneri alături de care regăsesc stabilitate pe termen lung, a mai precizat terapeutul.

×
x close