Antena 3 CNN Life Familie Cum lucrează un psiholog pentru copii cu micuţul pacient

Cum lucrează un psiholog pentru copii cu micuţul pacient

1 minut de citit Publicat la 10:42 30 Iul 2014 Modificat la 10:42 30 Iul 2014
School-counsellor-talks-t-008.jpg
O psihoterapie pentru copii diferă de una pentru adulţi prin tehnicile de lucru utilizate de psiholog în cabinet. Dacă la adulţi procesul terapeutic are la bază actul de a vorbi, la copiii mici limbajul este mai puţin dezvoltat sau lipseşte. De aceea, metoda principală de lucru a unui psiholog care lucrează cu un copil se bazează pe joc.

Jocul este activitatea principală a copilului şi reprezintă o sursă bogată de comunicare între el şi cel de lângă el. Prin joc, cel mic reuşeşte să transmită într-o formă complexă ceea ce se află în interiorul lui, ceea ce îl nelinişteşte, ceea ce îl bucură, experienţele lui. Psihologul vede în jocul copilului sursele şi implicaţiile conflictelor lui interioare şi, împreună cu el, pune în legătură trăirile micului pacient simbolizate prin joc, unele dintre ele fiind generatoare de suferinţă. Copilul proiectează asupra „jucăriilor” preocupările lui şi astfel reuşeşte să dezvăluie o parte din lumea lui interioară.

Psihologul pentru copii îi pune acestuia la dispoziţie o serie de obiecte de care copilul se poate folosi, aşa cum doreşte el, în şedinţa de terapie: jucării (animale, păpuşi, maşinuţe), hârtie pentru desenat şi creioane, plastilină pentru modelat etc. Copilul va desena, va modela sau se va juca în mod spontan şi astfel va creea o poveste, un joc purtătoare de sens şi semnificaţie.

Copilul mai mare poate vorbi cu psihologul despre situaţii din desene animate sau poveşti, despre personaje şi acţiuni pe care acestea le întreprind. Ceea ce comunică în acest fel copilul este, deasemenea, important în demersul psihoterapeutic.

În sfârşit, copilul poate creea jocuri de rol în cabinetul de psihoterapie în care psihologul să participe în mod activ conform indicaţiilor copilului. Prin intermediul acestor producţii fantasmatice, inventate, copilul transmite, de fapt, trăiri familiare lui în încercarea de a le prelucra, de a le elabora psihic.


Alexa Pleşcan este psiholog şi psihoterapeut pentru copii şi adolescenţi. Pentru consultaţii în Bucuresti vă puteţi programa la numărul de telefon 0735 524 756 sau la [email protected]

×
x close