Antena 3 CNN Life Familie Când mergem cu copilul la psiholog?

Când mergem cu copilul la psiholog?

2 minute de citit Publicat la 10:18 18 Iun 2014 Modificat la 10:18 18 Iun 2014
child-with-psychologist.jpg
Propun astăzi un articol despre situaţiile în care este indicat ca părinţii să consulte un psiholog sau un psihoterapeut pentru consiliere sau psihoterapie.

Una dintre situaţiile în care psihoterapia este utilă pentru copii este aceea în care recomandarea pentru terapie vine în urma examinării făcute de medicul psihiatru. În acest caz, psihiatrul va lucra împreună cu psihologul (sau psihoterapeutul) în scopul parcurgerii unui tratament eficient pentru copil.

Există situaţii în care părinţii apelează direct la un psiholog pentru copii, fără a vedea în prealabil un psihiatru. Părinţii observă comportamentul copilului lor, interacţiunea acestuia cu alţi copii, cu educatorul / profesorul, observă jocul micuţului şi felul în care relaţionează cu membrii familiei. Dacă părinţii simt suferinţă în legătură cu dezvoltarea copilului într-unul sau mai multe aspecte dintre cele sugerate mai sus este indicat să consulte un specialist psiholog. Copiii pot întâmpina dificultăţi în procesul lor de creştere şi de adaptare. Cu ajutorul unui psihoterapeut aceste dificultăţi pot fi depăşite.

Părinţii vor merge cu copilul la psiholog când acesta:

-         simte teamă excesivă şi nu reuşeşte să îşi facă prieteni sau să meargă la grădiniţă / şcoală;

-         se simte trist şi izolat

-         are un comportament agresiv fizic sau verbal faţă de alţi copii sau adulţi;

-         are o preocupare excesivă pentru mâncare (fie refuză să mănânce, fie mănâncă mai mult decât are nevoie);

-         are adesea coşmaruri;

-         nu reuşeşte să doarmă noaptea;

-         are gânduri de suicid;

-         este foarte timid şi nu se simte suficient de confortabil să vorbească cu cei apropiaţi despre ceea ce îl preocupă;

-         este excesiv de preocupat pentru starea lui fizică de sănătare sau/şi a celor din familie;

-         nu simte plăcere pentru activităţi care altădată îl bucurau;

-         consumă droguri sau alcool;

-         fură în mod repetat pentru o perioadă mai lungă de timp;

-         trece prin situaţii de viaţă dificile cum ar fi divorţul părinţilor, mutarea domiciliului, moartea cuiva drag, o problemă gravă de sănătate etc.

Psihoterapia îl ajută pe copil să exprime ceea ce se află în interiorul lui şi să facă faţă diferitelor dificultăţi întâmpinate. Tratamentul psihoterapeutic nu presupune medicaţie. El favorizează înţelegerea anumitor emoţii şi sentimente pe care copilul le simte într-o anumită etapă din viaţa lui şi felul în care ele influenţează relaţia cu sine şi cu ceilalţi.


Alexa Pleşcan este psiholog şi psihoterapeut pentru copii şi adolescenţi. Pentru consultaţii vă puteţi programa la numărul de telefon 0735 524 756 sau la [email protected]

×
Etichete: psiholog
x close