Antena 3 CNN Life Familie Anxietatea de separare la bebeluşul tău: cum te descurci cu ea?

Anxietatea de separare la bebeluşul tău: cum te descurci cu ea?

1 minut de citit Publicat la 12:30 31 Mar 2014 Modificat la 12:30 31 Mar 2014
Anxietatea de separare la bebeluşul tău: cum te descurci cu ea?
 Toti micutii (sau, mai bine zis, parintii lor!) se confrunta la un moment dat cu anxietatea de separare. E vorba de o etapa absolut normala in dezvoltarea lor emotionala si cognitiva si incepe atunci cand copiii inteleg ca obiectele si persoanele pe care nu le mai vad nu inceteaza totusi sa existe – lucru numit de specialisti „permanenta obiectelor“.
In anumite stadii, cei mai multi dintre prichindei (fie ca vorbim de bebelusi, fie de copilasi care merg deja la gradinita) resimt intr-adevar o anxietate si incep sa planga violent atunci cand mami sau tati pleaca undeva fara ei (sau chiar la simplul gand de a ramane singurei). E normal ca un micut lipsit de aparare sa intre in panica la ideea de a fi separat de o persoana care il protejeaza si il ingrijeste.

 

Modul in care parintii reactioneaza la anxietatea de separare tine foarte mult de cultura in care au crescut, de mentalitate si de felul personal de a privi lucrurile. De exemplu, in tarile vestice se pune accentul pe independenta inca de la o varsta frageda. La noi insa, bebelusii sunt rareori separati de mamica in primul an de viata. Indiferent de cum vei alege sa actionezi, aceasta perioada ramane una frustranta, atat pentru copil, cat si pentru parinti. Vestea buna e ca anxietatea de separare va disparea in timp, iar pana atunci exista cateva lucruri pe care le poti face ca sa treceti mai usor peste ea. Important este sa ai rabdare, sa fii mereu calma si, daca stai bine sa te gandesti, faptul ca mica ta minune te considera nepretuita si de neinlocuit nu e chiar cel mai rau lucru din lume.
 

Citeste continuarea aici.
 

×
x close