„Încet!”, „Nu alerga!”, „Ai grijă să nu cazi!”, „Stai cuminte!”, „Vezi să nu transpiri!”, „Să nu te lovești!”. Vă sunt cunoscute replicile astea? Cu siguranță le-ați tot auzit prin parcuri. Ce poate nu știați însă despre ele este că sunt greșite.
Ce efecte negative au replicile de mai sus, ce fel de copii creștem, unde greșim în creșterea lor și cum e mai bine să facem?
Cum ne poziționăm între teoriile care spun să nu le spunem niciodată NU și cele în care îi impingem de la spate spre o performanță pe care nici noi nu știm să o definim exact?
Psihologul Adriana Petrescu, despre creșterea copiilor și efectele negative pe care le au unele replici protectoare
De ce punem frâne copiilor și când încep să se vadă efectele?
„NU” vine din limitările noastre. „Noi am crescut cu părinți care ne-au învățat că nu avem voie”, a opinat Adriana Petrescu.
Potrivit Adrianei Petrescu, copilăria ne-a fost stânjenită. „Generația noastră a avut ghinion! Întâlnesc adulți care au o problemă cu ceea ce zic cei din jur. Ei nu se gândesc la resursele lor”, a spus ea, joi, la Antena3.ro LIVE.
Părinții nu-și dau seama că „NU” de azi înseamnă un blocaj de mâine
„Joaca e formă de manifestare a copilăriei și forma de a înțelege ce e în jur”
Poți să spui unui copil „NU” când înțelege ce înseamnă „NU”
„Această rigiditate a părintelui vine din amnezie. Părinții uită cum au fost când au fost mici”, a declarat Adriana Petrescu.
Părinții sunt speriați și nu gândesc de fapt ce dorește să învețe un copil. „Aș invita părinții să se uite la ce face o mamă-pisică. Cum ar fi dacă i-ar spune puiului să nu alerge după vrăbii?”
Meseria de părinte nu este un concediu
Adriana Petrescu: „Pornim în viață și aducem pe lume copii din instinct”
„Dacă nouă ni se pare că ne jucăm cu asta, suntem inconștienți. Peste 20 de ani nu o să mai avem forțe de muncă, populația României va fi îmbătrânită și bolnavă. Vom fi o populație în urmă cu 100 de ani, dacă nu punem mâna pe carte!”
Revenind la copii, trebuie să ne întrebăm ca părinții dacă îi putem pregăti pe copii pentru o lume pe care nu o cunosc.
„Copilul trebuie să știe că laptele vine de la vacă și nu de la ciocolata Milka. Copilul trebuie să se murdărească! Când se joacă în noroi nu e afectat. Trebuie să întoarcem copilul la copilărie, nu trebuie să i-o furăm. Generația noastră a pierdut noțiunea vieții. Suntem angrenați în lupta socială. Când aducem pe lume copii, tindem să-i lăsăm în grija unei bone și ajungem să fim străini de ei”
Psihologul Adriana Petrescu: Mulți părinți știu ce fac copiii, dar nu știu ce simt. Ei sunt foarte fragili, sunt înfometați de emoție
Mare atenție! Părinții nu mai sunt atenți la nevoia unui copil.
Copilul trebuie să se joace în primii ani de viață. Nu trebuie supus la „stai cuminte, nu e frumos ce faci!”, a precizat Adriana Petrescu.
Un părinte care nu a citit zece cărți în viața lui nu are cum să-i reproșeze unui copil că nu citește. Nu trebuie să-i ceri copilului ceea ce tu nu poți face.
În fiecare zi ca părinte trebuie să ne întrebăm ce a învățat copilul nostru de la noi
Potrivit medicului psiholog, „copiii nu sunt învățați să respecte reguli”.
„Foarte mulți copii sunt alintați, dar un copil trebuie să știe lucruri(...). Învață copilul să dăruiască, nu-l obliga!”
Adriana Petrescu a tras un important semnal de alarmă: „Nu există un copil cu dezechilibru, ci părinți care nu știu niște reguli utile cu care să plece în viață”.
Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.
Sunt filmele noastre produse doar pentru festivaluri? De ce nu mergem la filme românești la cinema?