Ne despărțim mai repede și mai usor, noi, adulții, decât pe vremuri, dar pentru copii probabil că lucrurile sunt la fel de complicate ca atunci. Poate doar că nu mai sunt văzuti ca niște paria, dacă parintii lor nu mai sunt împreună. Dar e complicat să treacă prin asta, orice vârsta ar avea.
Și mai sunt copiii cu părinți plecați în străinătate, crescuți de bunici sau rude sau de ei înșiși, dacă sunt suficient de mari. O lume mai deschisă, dar care, de fapt, mărește și spațiile dintre noi.
Psihologul Dorina Stamate ne învață cu ce și cum umplem golurile celor mici.
Dorina Stamate- „În momentul în care vorbim despre copii cu vârste până în 10 ani, ei reacționează diferit față de adolescenți. Important e ca anunțul să fie făcut de ambii părinți. Că niciunul nu renunță la rolul de părinte. Ei se gândesc că așa cum ei doi nu se mai iubesc, așa ar putea să nu mă mai iubească nici pe mine”.
„Părintele care rămâne cu copilul, e important să se detașeze de propria durere și să facă acest anunț fără să-l pună pe celălalt într-o lumină nefavorabilă. Trebuie să creeze copilului sentimentul că e ok, că o să fie bine. Sunt multe întrebări pe care copiii și le pun atunci”.
Cele mai grele momente pentru copii
„Există sentimentul copiilor că ei sunt vinovați de divorțul părinților. Că dacă învățau mai bine nu se întâmpla, dacă își făceau curat în cameră nu se întâmpla”.
„Trebuie să înțeleagă că familia nu se schimbă. Și în funcție de cum se comportă foștii soți între ei, acest lucru îi influențează mut pe copii. Nimeni nu-și dorește divorțul și ne e greu nouă să gestionăm asta. Atunci când ne desprindem de propriile emoții, reușim să-l facem și pe copil să înțeleagă”.
Soluția relației dintre foștii soți
„Există și această comunicare printr-un carnețel. Tu poți să transmiți tatălui/ mamei lucruri printr-un carnețel pe care i-l dă copilul. Ar trebui ca noi să fim părinți și să punem în primul loc binele copilului”.
Cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții
„Această discutare negativă despre celălalt părinte. Refuzul accesului la copil. Părintele care are copilul îl influențează pe copil sau spune nu te vezi că nu e bine. Nu e ok pentru că copilul are nevoie de ambii părinți. El nu stă să judece ce s-a întâmplat între ei, el are nevoie de amândoi”.
Care sunt lucrurile de care se plâng cel mai des copiii
„Le e foarte greu să se adapteze la cele două case. Da, că merg în vizite la celălalt părinte. Dar lor le e greu să se adapteze la două case. Are nevoie de stabilitate. Crearea unor liste le dă copiilor sentimentul de control”.
„Poate să-i dea un sentiment de tristețe faptul că nu mai petrece la fel de mult timp cu ambii părinți”.
„Există părinți care, în ciuda faptului că petrec mai puțin timp cu copiii, să nu dea impresia că nu se implică. Nu trebuie să te rupi complet de copil. Există și cazurile în care părinții se distanțează, își creează altă relație, altă familie, iar asta e o adevărată traumă pentru copii”.
Cum integrezi copilul într-o nouă familie
„Trebuie să ai răbdare că noua relație e exact ceea ce-ți dorești, să nu sari să prezinți noua persoană copilului. Important e să-i faci cunoștință copilului undeva pe teren neutru, să nu simtă din prima că persoana respectivă ar putea înlocui părintele. Integrarea se face natural, fără să fie impusă”.
„Copiii pot fi câteodată geloși și pot să devină niște mici tirani, dar cred că atunci când ajung la aceste gelozii, relația n-a fost bine închegată de la început, dar nu e niciodată târziu să o faci să meargă. Poate trebuie să-i acorzi mai multă atenție și mai mult timp”.
„Dacă poți să stai în fiecare seară o jumătate de oră cu copilul tău și el să simtă că ești într-adevăr acolo pentru el, întotdeauna relațiile vor crește între părinți și copii”.
Cazul copiilor ai căror părinți pleacă în străinătate
„Dacă privim din punctul de vedere al părinților, poți rămâne și să te simți vinovat că nu îi poți oferi tot ce are nevoie sau poți pleca și să te simți vinovat că nu ești lângă el în momentele cu adevărat importante. Copiii sunt uneori puși în fața unor decizii de a se întreține singuri. Ei vin uneori și povestesc că le e greu să se gândească ce să-și facă de mâncare în ziua următoare. Și aceste experiențe de viață îi maturizează, poate mai devreme, dar se vor transforma în niște adulți mai responsabili”.
„Sunt exerciții pentru copii și ce pot face ei în situația respectivă. Orice copil care trece printr-o astfel de experiență suferă. Nu există să nu sufere, putem să întărim sentimentul de siguranță, încrederea în sine. Dar niște zgârieturi vor rămâne mereu”.
Principalele schimbări în comportamentul copiilor care indică că ceva e în neregulă
„Ne dăm seama dacă ceva nu e în regulă. Poate nu mai e la fel de sociabil. Poate deveni mai agresiv. Poate nu mai vrea să doarmă singur, vrea să doarmă cu părintele. Poate să devină anxios din teama de a nu-l pierde și pe celălalt părinte. Poate avea momente de tristețe.. e fericit și dintr-o dată cade pe gânduri”.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.