Antena 3 CNN Life Familie ANTENA3.RO LIVE. Copiii și înotul - răspunsuri la toate dilemele părinților

ANTENA3.RO LIVE. Copiii și înotul - răspunsuri la toate dilemele părinților

2 minute de citit Publicat la 15:00 22 Feb 2018 Modificat la 15:00 22 Feb 2018
o_1c6uq3rf2tb91si6q41efv1qda9.jpg

Răcesc sau nu copiii la piscină? De la ce vârstă pot învăța să înoate? Care sunt beneficiile acestui sport?  Cum se învinge frica de apă? De ce trebuie analize complete pentru bebelușii care merg la piscină? Anca Neferoiu a oferit răspunsurile la toate aceste întrebări, joi, la Antena3.ro LIVE, cu Maria Coman.

„Riscuri nu există. Despre înot poți vorbi după vârsta de patru ani, când copilul își poate mișca picioarele și mâinile. La piscina, bebelușii pot începe să vină de la patru luni”, a precizat Anca Neferoiu, precizând că nu se folosește clor în piscinele pentru bebeluși.

Întrebată ce înseamnă aceste activități acvatice, Anca Neferoiu a spus că cei mici descoperă, intră într-un spațiu mare, descopere zgomote noi și interacționează cu comunitatea.

Înotul crește imunitatea, ajută la dezvoltare motrică, cognitivă, dezvoltă articulații, ligamente, tendoane, copilul capătă încredere și este ajutat la creștere.

„Există studii făcute în SUA care arată că înotul ajută la creșterea oaselor”, a mai spus Anca Neferoiu.

„De la patru luni se face o acomodare cu apa. Instructorii se ajută de plute, de baghete. Cei mici sunt puși pe ele, sunt scufundați. Ei asta fac, nu înoată. Am clienți care vin la mine și mă întreabă când învață copilul să înoate(...). La un an, copilul se menține la suprafața, dar nu înoată”.

Anca Neferoiu: „Există copii cărora nu le place înotul. Noi punem foarte mare accent pe relația dintre copil și instructor”

Copilul NU răcește la piscină. „Este un mit, din punctul meu de vedere. Copilul nu răcește în apă, el poate răci în cazul în care părintele nu ia în serios recomandările noastre. Noi recomandăm uscarea părului(...). Porii trebuie să se închidă, temperatura corpului să coboare”, a opinat Anca Neferoiu.

De ce trebuie să facă analize copilul înainte să vină la piscină?

La șase luni cer analize. Este o măsură de precauție, cu toate că mediul acvatic e unul foarte sigur.

Ei interacționează. Un copil poate să aibă un virus care nu se transmite prin apă. Ulterior, la locul de joacă, cei fără imunitate pot să preia virusul. Acesta este singurul motiv pentru care solicităm analize.

Noi dezinfectăm tot timpul. Există produse pe care le folosim și care acționează asupra unui spectru foarte larg de microorganisme. Jucăriile le scoatem din apă, le spălăm și le dezinfectăm.

Ce exerciții recuperatorii se fac în apă?

Sunt cazuri sensibile. Ne place, pentru că îi vedem pe părinți încântați. Activitățile acvatice ajută și după traume, mișcările în apă se fac cu mai mare ușurință. În apă nu sunt tensiuni asupra tendoanelor, asupra articulațiillor. Recuperarea o facem doar la recomandarea medicului.

Atenție! Recuperarea în apă se face împreună cu celelalte tipuri de recuperare.

De ce trebuie să faci duș înainte de a intra în piscină?

Ține de igienă. Pentru înlăturarea urmelor de transpirație, de urină și ph. Al doilea motiv este pentru aclimatizare.

Cum se aleg instructorii?

Ei trebuie să fie absolvenți ai U.N.E.F.S sau să fi făcut un curs la școala de antrenori. Nu lucrez cu instructori începători. Prefer să stau relaxată cât e un bebeluș în piscină. Lucrez cu oameni cu experiență în domeniu, a răspuns Anca Neferoiu.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
TOP articole
x close