Dintr-un studiu facut de site-ul goodinbed.com a reiesit ca cea mai mare amenintare pentru o relatie de lunga durata este plictiseala. In cercetare au participat 3.341 de persoane implicate in relatii monogame (1.418 barbati si 1.923 femei). Un sfert dintre acestia au afirmat ca se simt plicitisiti in relatia de cuplu. Alti 25% au spus ca sunt pe pragul de a se plictisi de relatia actuala. Asta inseamna ca jumatate din cupluri se confrunta cu aceasta problema – monotonia – care poate fi comparata cu un atac la sistemul imunitar al relatiei. Daca se instaureaza monotonia pot aparea atatea alte probleme. De exemplu, 20% si-au inselat partenerul/partenera datorita plictiselii.
Anumiti factori pot accentua monotonia:
· Imbatranirea 38.5%
· Copii 32.2%
· Locuitul impreuna 15.6%
· Mariajul 13.8%
· A ramane gravida 8%
Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa tii la distanta „virusul” plictiselii.
1. Roaga-ti partenerul/partenera sa incercati ceva nou in dormitor. Majoritatea persoanelor (69% din barbati si 50% din femei) au afirmat ca sunt pro schimbarilor in materie de sex pentru a combate monotonia. Incepeti prin a va impartasi fanteziile si a pune una in practica, sau incercati jucariile sexuale.
2. Roaga-ti partenerul sa incercati o activitate noua. Inscrieti-va la cursuri de dans sau gatit sau orice va face placere amandurora. A avea mereu ceva interesant de facut va va ajuta sa scapati de monotonie. Pana la urma activitatile noi si inedite sunt exact contrariul rutinei.
3. Pastreaza-ti individualitatea. Peste 40% din persoanele intrebate au raspunsa ca nu este prima relatie a lor in care si-a facut loc plictiseala. Mai mult de atat, jumatate au raspuns ca se simt plictisiti si la munca cel putin saptamanal si 48% se plictisesc si acasa tot la fel de des. Plictiseala este contagioasa, trebuie sa o tii departe de toate aspectele vietii tale- cariera, prieteni, pasiuni si interese. A face parte dintr-un cuplu activ, puternic inseamna, in primul rand, ca tu sa fii puternic si activ.
4. Tine cont de raportul 5:1. Studiile arata ca diferenta intre cuplurile trainice si cele care nu dureaza este data de abilitatea de a avea un raport mare interactiuni pozitive la interactiuni negative. Proportia ar trebui sa fie de 5 la 1: cinci interactiuni pozitive la fiecare interactiune negativa. Nu trebuie sa stai sa le numeri, dar raportul iti aminteste ca interactiunile pozitive trebuie sa predomine. Daca fiecare moment de plictiseala este unul negativ, te va face sa incerci sa le raresti.
5. Gasiti noi subiecte interesante de discutie. La sfarsitul unei zile grele, o ora de discutii si povesti poate parea ca o sarcina, ca o rutina. Asta si datorita faptului ca subiectele sunt aceleasi. Mai asculti la partener/partenera, mai te uiti la televizor, oricum nu pierzi nimic important in nici una din parti. Astfel, vei ajunge mai distant si vei fi mai vulnerabil la infidelitate, depresie si indiferenta. Stimulati-va interesul si gandirea cu subiecte noi si incitante.
6. Pune-ti relatia pe primul plan. Pe termen lung, cuplurile ajung sa aibe obligatii si responsabilitati mai diverse decat persoanele singure – fata de familie, prieteni si copii – si exista riscul ca toate acestea sa aibe prioritate inainte relatiei de cuplu, pe care tinzi sa o lasi la coada. Rezerva-ti timp numai pentru momentele de cuplu – vacante, seri romantice sau pur si simplu, plimbari. Relaxeaza-te, uita de restul problemelor si bucura-te de momentele linistite cu partenerul tau.
Citeste zilnic sfaturi si informatii despre sex pe PROBLEMESEX.RO.