Rezultatele preliminare ale experimentului au arătat că cei care au primit banii respectivi au găsit locuinţe pe termen lung. Au cheltuit banii pe hrană, adăpost şi îmbrăcăminte.
"Am început cu 5 ani în urmă, prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost. Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiţionale. Aşa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”, spune Frans Tjallingii, președinte al Fundaţiei pentru Schimbare Socială, potrivit Mediafax.
"Când am primit banii m-am simţit copleşit. Nu ştiam ce să fac mai întâi. Şi acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru pentru mine era să am acces la educaţia pe care o voiam. Un punct de cotitură către obţinerea independenţei", a povestit un beneficiar al sumei, Ray.
Acesta a reuşit să profite de noul început oferit de ONG, iar în prezent are o locuinţă modestă şi participă la un curs de utilizare a computerului. Planurile sale pentru viitor sunt optimiste, la fel ca cele ale mai multor persoane care au făcut parte din studiu.
Proiectul este considerat un succes. Strategia care a stat la baza cercetării este luată în considerare la nivel global pentru a ameliora efectele economice ale pandemiei de COVID-19 asupra celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu numai.
Totuşi, există şi păreri contrare, atât din considerente economice, cât şi provocate de neîncrederea în capacitatea oamenilor de a cheltui bani inteligent.