Sezonul șapte al emisiunii „Gătit la Costum” a debutat având-o ca invitată pe actriță Maia Morgenstern. Sano a fost şi de această dată asul din mâneca lui Ştefan Lungu. Gazda emisiunii a folosit cu încredere produsele de igienizare Sano, care au asigurat un spaţiu de gătit igienic.
Cunoscută atât în țară, cât și la nivel internațional pentru rolurile sale, inclusiv interpretarea Fecioarei Maria în filmul "Patimile lui Hristos" regizat de Mel Gibson, Maia a adus în bucătăria lui Ştefan Lungu o poveste plină de nostalgie și sinceritate. Aceasta a împărtășit atât amintiri din copilăria sa, cât și detalii despre cariera ei îndelungată în teatru și film.
Maia Morgenstern a început discuția rememorând copilăria sa, cu accent pe momente care i-au marcat viața și care au contribuit la formarea sa ca artistă și ca om. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost amintirea preparatului tradițional evreiesc „gefilte fish”, care în familia sa era un fel de mâncare rar și foarte apreciat. „Îmi amintesc cu câtă nerăbdare așteptam zilele în care mama gătea gefilte fish. Era o adevărată sărbătoare pentru noi, pentru că era o mâncare rară, nu o aveam pe masă în fiecare zi. Pentru un copil, era un vis împlinit să pot savura acel preparat”, a povestit actrița, zâmbind.
Pe lângă aceste amintiri culinare, actrița a dezvăluit și un alt aspect inedit al copilăriei sale, și anume obiceiul de a scrie scrisori. Maia își amintește cum obișnuia să își scrie singură scrisori pentru a alina sentimentul de singurătate. „Mă simțeam foarte singură uneori, așa că îmi scriam mie însămi scrisori. Era un fel de dialog cu mine, o încercare de a-mi crea un prieten imaginar prin cuvinte”, a povestit actrița. Această practică a devenit pentru ea o formă de auto-exprimare, dar şi un mod de a-și gestiona emoțiile și gândurile în copilărie.
De asemenea, Maia și-a amintit cu drag de momentele petrecute alături de mama sa, care nu era foarte pricepută în bucătărie. Totuși, dulceața de căpșuni și de prune pregătită de mama sa a devenit o parte importantă a amintirilor din copilărie. „Pentru mine, familia a fost mereu un punct de echilibru. Serile în care mama pregătea dulceața de căpșuni sau prune, chiar dacă nu era foarte pricepută în bucătărie, erau momente care ne apropiau și ne uneau ca familie.”, a mai adăugat actriţa.
Maia Morgenstern a mai vorbit și despre începuturile sale în cariera de actor, amintind de dificultățile întâmpinate la admiterea la Facultatea de Teatru. Actrița a povestit cum a picat primul examen la facultate, un moment de cumpănă care, însă, a marcat o schimbare importantă în viața sa. Deși a fost dezamăgită, această experiență a învățat-o valoarea învățării din greșeli. „A fost un moment dificil, dar m-a învățat să nu renunț. Am continuat să mă pregătesc și, curând, am avut ocazia să particip la un concurs la Teatrul Evreiesc de Stat”, a spus Maia.
Actrița a mai vorbit şi despre cum valorile și tradițiile evreiești au jucat un rol esențial în formarea ei, atât ca persoană, cât și ca artistă; „Tradițiile evreiești m-au învățat să respect fiecare etapă din viață și să privesc cu recunoștință moștenirea familiei mele”, a spus Maia.
Spre finalul emisiunii, Maia Morgenstern a abordat și un subiect mai delicat: posibila sa retragere din carieră. După 45 de ani de activitate în teatru și film, actrița a mărturisit că se gândește serios să facă un pas în spate, pentru a lăsa loc noii generații de actori. „Am 45 de ani de activitate, poate că e timpul să las locul altora. Tinerii vin cu energie și perspective noi, și cred că teatrul are nevoie de asta”, a declarat ea.
Cu toate acestea, Maia a subliniat că nu și-ar putea imagina o viață complet separată de teatru, menționând că ar putea reveni în roluri mai mici sau ar putea contribui din spatele scenei, ca mentor pentru tinerii actori. „Nu mă voi despărți niciodată complet de teatru, dar poate nu mai am aceeași energie pentru rolurile mari. Cred că e timpul să îmi ofer șansa să fiu un spectator sau chiar să ajut tinerii să-și găsească drumul”, a adăugat ea.