Antena 3 CNN Life „Elixir pentru sănătate”: Laptele produs în România care ajută sistemul nervos. Este de 20 de ori mai scump decât cel de vacă

„Elixir pentru sănătate”: Laptele produs în România care ajută sistemul nervos. Este de 20 de ori mai scump decât cel de vacă

test analiza lapte laborator
Testare lapte în laborator, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty images
de Mia Lungu    |    28 Aug 2024   •   09:36

Conform unui studiu publicat în "Journal of Nutrițional Science and Vitaminology", consumul global de lapte de măgăriță este estimat la o creștere anuală de 4.6%, o tendința care evidențiază recunoașterea valorii sale nutritive. Despre toate acestea, dar și despre piața de desfacere pentru acest produs premium, echipa Antena 3 CNN a vorbit cu frații Cîmpan, proprietarii fermei de măgăruși de la Mierlău.

Laptele de măgăriță conține doar 0,5% grăsime, în rest proteine și zahăr, cea mai mare cantitate de zahăr regăsită, în mod natural, în laptele unui mamifer. Este singurul tip de lapte care poate fi consumat în siguranţă crud, însă prețul nu este deloc mic, fiind considerat un „elixir pentru sănătate”. Iar cum producția este infimă în comparație cu laptele dat de vacă, de exemplu- prețurile sunt de zeci de ori mai mari decât cel de vacă.

„Prețurile la laptele premium pe care îl încercăm noi acum e de 200 de lei pe l, iar laptele crud, am luat jumătate de l cu 50 de lei. Având în vedere beneficiile pe care le oferă, plus că pot să nu mai apelez la medicamente, care la rândul lor sunt foarte scumpe și poate nu obții aceleași rezultate cu ele, merită”, spune o clientă.

„Acum este între 120 de lei și 200 de lei litrul. 120 de lei cel normal. Îl vom crește cu 20% probabil, către 140-150 lei și 200-220 laptele premium. Laptele premium e laptele din primele 3 luni de lactație, e mai bogat în proteine și vitamine.”, spune fermierul Cristian Cîmpan.

Și, deși prețurile sunt atât de mari, laptele nici măcar nu apucă să ajungă în magazine, ci se vinde direct din fermă. Cererea depășește cu mult oferta fermei de la Mierlău. Iar anul acesta frații Cîmpan se confruntă cu o nouă provocare - din cauza secetei, producția de lapte a scăzut mult. 

„În urmă cu o lună mulgeam 500 de ml, acum mulg undeva la 300 de ml”, spun ei.

„Ne-a scăzut producția de lapte din cauza secetei  dar noi ne dăm tot interesul să putem să facem față clienților. A scăzut cam la jumate în perioada asta de secetă. Facem listă de așteptare, clienții sunt înțelegători, văd și ei în ce situație ne găsim acum, noi fermierii, cu seceta asta”, a povestit, la Antena 3 CNN, Cosmin Cîmpan, administrator fermă.

Pășunile sunt uscate, iar de câteva săptămâni măgărițele primesc nutrețul pregătit pentru iarnă.

„Anul acesta am început suplimentarea măgărițelor cu hrana acumulată anul trecut, chiar dacă anul trecut pe vremea asta încă erau pe pășune. Anul acesta se pare că le vom băga mai repede spre alimentație în fermă. Cam cinci baloți mari merg pe zi.”, au spus fermierii.

„Suntem nevoiți să le hrănim cu nutreț de anul trec exclusiv, hrănire cum o facem și iarnă. Fiind seceta, n-a mai plouat de o luna de zile, deja pășunea s-a uscat. Doar atâta că le ducem la plimbare.”, spune Cosmin Cîmpan.

Cei 2 frați speră să aducă plus valoare o dată cu deschiderea unor noi linii de procesare. Astfel, laptele de măgăriță ar urmă să ajungă în produse cosmetice. 

Laptele de măgăriță este bogat în vitamina C și vitamina E, esențiale pentru întărirea sistemului imunitar și protecția celulară împotriva stresului oxidativ. De asemenea, este o sursă valoroasă de vitamine din complexul B, crucial pentru sănătatea sistemului nervos și metabolism.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close