Antena 3 CNN Life Efectul uimitor pe care îl au minciunile asupra creierului

Efectul uimitor pe care îl au minciunile asupra creierului

1 minut de citit Publicat la 21:13 11 Ian 2019 Modificat la 21:13 11 Ian 2019
Efectul uimitor pe care îl au minciunile asupra creierului
Foto: pixabay.com

O echipă de cercetători de la Universitatea Brandeis, Statele Unite ale Americii, a realizat un studiu inedit. Cercetătorii au încercat să afle ce se întâmplă în mintea oamenilor atunci când mint şi cât de uşor ajungem să acceptăm unele neadevăruri.

Cercetătorii au folosit electroencefalografie (EEG) pentru a monitoriza activitatea cerebrală a adulţilor, tineri şi mai vârstnici, asta în timp ce dau răspunsuri adevărate sau false în chestionare. Potrivit Curiosity.com, studiul a relevat faptul că vârstnicii, cei cu vârste cuprinse între 60-92 de ani, au ajuns să accepte mai uşor minciunile decât grupul de tineri de 18-24 de ani.

Astfel, inconştient, ei ajungeau să accepte o minciună ca pe un adevăr, după numai o oră. „Cei mai în vârstă au dificultăţi mai mari în a distinge între ceea ce este real şi ceea ce nu este”, susţine cercetătorul Laura Paige, unul dintre autorii studiului efectuat la Universitatea Brandeis.

Descoperirile sale sugerează că lansarea unei afirmaţii false, a unei minciuni, joacă feste memoriei oamenilor mai în vârstă. Astfel, de multe ori aceştia nu-şi mai pot aminti cu certitudine ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, iar în cele din urmă ajung să dea credit unei minciuni. „Odată ce s-au angajat să mintă, asta le va schimba modul de percepţie”, mai spune Paige.

×
Etichete: minciuna creier efect
x close