Suntem mânați de curiozitate, de nevoi şi dorințe, însă de cele mai multe ori chiar dacă ne facem un plan de acţiune, cumva ne trezim că amânăm paşii necesari şi cădem pradă lenei sau procrastinării.
Oamenii de succes știau de această fază a minţii şi încă din anul 1800, atunci când au aflat secretul pentru a depășii aceste bariere pentru a-şi îndeplini cu succes toate obiectivele.
Problema este atât de atemporală, de fapt, încât filozofii greci antici precum Socrate și Aristotel au dezvoltat un cuvânt pentru a descrie acest tip de comportament: Akrasia.
Fie că ai un proiect complex, sau decizi pur şi simplu să îţi schimbi viaţa planul de acțiune poate deveni uneori copleșitor. Uneori vrem soluţii rapide, însă mintea noastră, care iubește confortul, găsește mereu o cale de a ne pune piedici.
Efectul Akrasia | Secretul care te ajută să îţi îndeplinești orice obiectiv
Akrasia este starea de a acționa împotriva judecății tale mai bune. Akrasia este atunci când faci un lucru, deși știi că ar trebui să faci altceva. Tradus vag, am putea spune că Akrasia este amânare sau o lipsă de autocontrol. Akrasia este ceea ce te împiedică să urmezi ceea ce ți-ai propus.
De ce facem planuri, dar nu luăm măsuri?
O explicație a motivului pentru care Akrasia ne guvernează viețile și amânarea ne trage în ea are de-a face cu un termen de economie comportamentală numit "incoerență de timp”.
Incoerența în timp se referă la tendința creierului uman de a aprecia recompensele imediate mai mult decât recompensele viitoare. Când îți faci planuri pentru tine, cum ar fi stabilirea unui obiectiv de a pierde în greutate sau de a scrie o carte sau de a învăța o limbă, de fapt, faci planuri pentru viitorul tău.
Vă imaginați cum doriți să fie viața voastră în viitor și, atunci când vă gândiți la viitor, este ușor pentru creierul vostru să vadă valoarea în a întreprinde acțiuni cu beneficii pe termen lung. Când vine momentul să iei o decizie, totuși, nu mai faci o alegere pentru viitorul tău. Acum ești în efectul Akrasia - acest moment în care creierul tău se gândește la sinele prezent. Iar cercetătorii au descoperit că sinelui prezent îi place cu adevărat gratificarea instantanee, şi nu efortul sau acțiunile pe termen lung.
Acesta este unul dintre motivele pentru care s-ar putea să te culci simțindu-te motivat să faci o schimbare în viața ta, dar când te trezești cazi din nou în modele vechi de gândire.
Astfel, creierul tău apreciază beneficiile pe termen lung atunci când acestea sunt în viitor, dar prețuiește gratificarea imediată atunci când vine vorba de momentul prezent. Acesta este unul dintre motivele pentru care capacitatea de a amâna satisfacția este un predictor atât de mare al succesului în viețile noastre. Înțelegerea modului de a rezista atracției gratificației şi recompenselor instantanee – cel puțin ocazional, dacă nu în mod constant – vă poate ajuta să faceți o punte între locul în care vă aflați și locul în care doriți să fiți.
Cum depășești efectul Akrasia. Trei pași pentru a îndeplini tot ce ţi-ai propus
Potrivit lui James Clear, autorul cărţii "Atomic Habits", exista trei pași sau strategii care ne pot ajuta să depășim efectul Akrasia.
1. Creează un plan de angajament. Fii arhitectul acțiunilor tale viitoare şi nu victima acestora
"În vara anului 1830, Victor Hugo se confrunta cu un obiectiv ce părea imposibil. Cu douăsprezece luni mai devreme, autorul francez promisese editorului său o nouă carte. Dar în loc să scrie, el și-a petrecut acel an urmărind alte proiecte, distrând oaspeții și amânându-și munca. Frustrat, editorul lui Hugo a răspuns stabilind un termen limită la mai puțin de șase luni. Cartea trebuia terminată până în februarie 1831.
Hugo a inventat un plan ciudat pentru a-și învinge tendita de a amâna acţiune. Și-a adunat toate hainele și a cerut unui asistent să le încuie într-un cufăr mare. A rămas fără nimic de îmbrăcat în afară de un șal mare. Lipsit de orice îmbrăcăminte potrivită pentru a ieși în aer liber, a rămas în biroul său și a scris cu furie în toamna și iarna anului 1830. Astfel, "Cocoşatul de la Notre Dame" a fost publicat cu două săptămâni mai devreme, pe 14 ianuarie 1831.
Când Victor Hugo și-a închis hainele în cufăr pentru a se putea concentra pe scris, el a creat ceea ce psihologii numesc un "dispozitiv de angajament”. Un dispozitiv de angajament este o alegere pe care o faceți în prezent și care vă controlează acțiunile în viitor. Este o modalitate de a vă bloca comportamentul viitor, de a vă angaja la obiceiurile bune și de a le elimina pe cele rele.
Astfel, planul de angajament vă pot ajuta să vă proiectați acțiunile viitoare. Fii arhitectul acțiunilor tale viitoare, nu victima acestora", recomandă James Clear, autorul cărţii "Atomic Habits".
2. Creează obiceiul de a face un prim pas, oricât de mic ar fi el
Vinovăția și frustrarea de a amâna sunt de obicei mai grave decât durerea de a face acțiunea propriu-zisă.
"A fi în mijlocul lucrării este de obicei mai puțin dureros decât a fi în mijlocul amânării", spunea cercetătorul american Eliezer Yudkowsky.
Deci, de ce continuăm amânăm mereu şi mereu? Pentru că nu acțiunea cu pricina ni se pare grea, ci acel prim pas pune presiune pe noi şi voința şi motivația noastră. Timpul acesta de start al unei acţiuni care ne împiedică să luăm măsuri este de obicei centrat pe inițierea unui anumit comportament.
- Vrei sa faci sport zilnic? Începe cu obiceiul de a te îmbraca cu un echipament de sport, de a ieși afară până la primul semafor, de a merge puţin până în parc.
- Vrei să citești zilnic? Pune câte o carte la vedere în locurile unde stai cel mai mult. Împarte paginile cărții în sectoare mici şi alocă minim cinci minute pe zi în ideea să afli ceva nou. Ia cartea cu tine şi în format online şi profită de moment să citești câteva rânduri atunci când stai la semafor, la coadă sau în trafic.
Construiește-ţi obiceiul de a începe, de a face un prim pas oricât de mic ar fi el, decât să îţi faci griji dacă vei avea sau nu succes. Succesul de multe ori este doar un bonus, pe când acțiunea făcută, oricât de mică ar fie ea, este cheia împlinirii tale şi un nou pas spre obiectivul setat.
Aşadar, pune-ți tot efortul și energia în construirea unui asemenea ritual și fă acel prim pas cât mai ușor posibil şi nu îţi mai faceți griji pentru rezultate.
3. Programează acțiunile din timp pentru a avea succesul garantat
Există sute de studii de succes care arată modul în care programarea acțiunilor au impact pozitiv asupra tuturor, pentru că ne ajută să ne focusăm pe ce avem de făcut, ne eliberează mintea de alte sarcini care nu au fost încă clarificate şi ne creşte gradul de a acționa conștient în viitor.
Atunci când nu programezi ceva șansele să fi distras sau chiar să uiți cresc considerabil. Şi chiar dacă nu ajungi să faci tot ce ţi-ai propus azi, obiceiul de a-ţi programa timpul de peste zi îţi va oferi o imagine mult mai clară a scopurilor tale, iar mâine vei trece la treaba.
Astfel, pentru programarea conștientă a acțiunilor începe cu o intenție de genul: Aleg să fac sport cel puțin 30 de minute pe data de... în locul... la ora ....".
În plus, atunci când notăm ceva, mintea noastră, curioasă din fire, ne va ţine în alertă că avem ceva de făcut, altfel va instala starea de regret, iar viaţa e mult prea scurtă pentru a regreta ceva ce nu am făcut la timp.