După ce ibisul chel nordic a dispărut din Europa cu mai bine de 300 de ani în urmă, păsările au fost reintroduse pe rutele de migrație uitate cu ajutorul unei metode inovatoare.
Păsările, care trăiau cândva pe trei continente, au fost atât de venerate în lumea antică încât au propria lor hieroglifă – o reprezentare a conturului lor distinctiv care reprezintă cuvântul akh , care înseamnă „spirit”.
Dar până în anii 1990, specia odinioară înfloritoare a fost considerată una dintre cele mai rare specii de păsări din lume, populația sa globală în sălbăticie redusă la doar 59 de perechi - toate în Maroc - din cauza vânătorii, pierderii habitatului și utilizării pesticidelor.
Astăzi, eforturile tenace de conservare din Maroc au crescut populația la peste 500 de indivizi, ceea ce a dus la schimbarea încadrării în lista roșie a speciilor amenințate, de la critică la pe cale de dispariție, scrie CNN.
În plus, datorită unui program de reintroducere, primul de acest fel, ibisii migrează înapoi în Europa pentru prima dată din anii 1600, cu o populație migratoare gestionată de aproximativ 270 de păsări.