Antena 3 CNN Life DSP, recomandări pentru curățarea și dezinfectarea fântânilor | Cele mai bune soluții pentru igienizarea unui puț din care bem apă

DSP, recomandări pentru curățarea și dezinfectarea fântânilor | Cele mai bune soluții pentru igienizarea unui puț din care bem apă

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 21:25 20 Mai 2024 Modificat la 21:15 20 Mai 2024
fantana put apa
DSP, recomandări pentru curățarea și dezinfectarea fântânilor | Cele mai bune soluții pentru igienizarea unui puț din care bem apă Sursa foto: Profimedia Images

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică sfătuiesc gospodarii ca, o dată pe an, să realizeze curățarea și dezinfectarea fântânilor cu apă pentru băut. Această operațiune oferă o garanție suplimentară că apa consumată în casă este de calitate.

Pe vremuri, pentru curățarea fântânii era necesar ca un om să coboare în fântână, lucru care presupunea o serie întreagă de riscuri, unele chiar mortale, se arată pe site-ul apanoastra.ro, administrat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În prezent, operațiunea de curățare a unei fântâni se face cu ajutorul pompele pentru noroi, urmată apoi de dezinfectare cu substanțe pe bază de clor, disponibile în cele mai multe farmacii.

Fântâna se golește, iar corpurile străine, nămolul și orice alte murdării adunate pe fundul fântânii se scot odată cu apa rămasă. Operațiunea se repetă până când fundul fântânii rămâne curat, iar pereții se curăță cu o perie aspră.

După curățare, puțul se lasă să se umple până la nivelul obișnuit. Cu ajutorul unei frânghii cu o greutate în capăt se măsoară înălțimea coloanei de apă, apoi se calculează volumul de apă din fântână, prin înmulțirea înălțimii coloanei, exprimată în metri, cu secțiunea puțului, exprimată în metri pătrați. Astfel vom obține volumul de apă în metri cubi.

Informația este necesară pentru a putea calcula cantitatea de substanță ce va fi utilizată pentru dezinfectare.

Cel mai indicat este să se folosească Cloramină sau Clorom, substanțe care se găsesc sub formă de comprimate. Astfel, dozarea se face foarte ușor, doza uzuală fiind de șase-șapte pastile pentru fiecare metru cub de apă.

Cum se curăță puțul cu clorură de var

O metodă mai veche pentru dezinfectarea apei include clorura de var sau hipocloritul de sodiu. Concentrația necesară pentru dezinfecția apei este de 0,5 grame clor rezidual liber/metru cub de apă. Soluția se prepară într-o găleată, care se lasă câteva ore să se limpezească. Numai partea limpede se folosește pentru dezinfectare.

Dacă soluţia de substanţă dezinfectantă a fost preparată corespunzător, după 30 de minute, apa din fântână ar trebui să aibă încă miros de clor.

După ce se varsă în fântână soluția, puțul se închide bine și se păstrează astfel timp de 24 de ore. După aceea se golește și se lasă din nou să se umple. În mod normal, apa nu trebuie să mai aibă miros ori gust de clor.

O altă metodă, și mai veche, este să se toarne în fântână 5-6 kg de var nestins/metru cub de apă. După 24 de ore fântâna se golește până ce nu mai prezintă urme de lapte de var și se lasă până când apa revine la nivelul obișnuit. După aceea fântâna se poate folosi în mod normal.

În cazul inundațiilor care afectează sursa de apă potabilă, fântână sau puț, este recomandată contactarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, deoarece pompierii pot curăța fântânile cu o motopompă în cazul unor asemenea calamități care duce la colmatarea puțului, potrivit ziare.com.

×
x close