Somnul pe o perioadă mai scurtă de şase ore, în fiecare noapte, poate creşte riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, arată un studiu.
Studiul a fost realizat asupra unui grup de 4.000 de persoane ce nu aveau un istoric medical al afecţiunilor cardiace. Conform USA Today, participanţii aveau vârsta medie de 46 de ani, iar o treime dintre ei erau bărbaţi.
Participanţii au scris un actigraf, instrument utilizat pentru măsurarea activităţii, timp de şapte zile, pentru a studia orele pe care le petrec dormind. De asemenea, au fost supuşi tomografiilor computerizate şi a ultrasunetelor pentru identificarea afecţiunilor cardiace.
Rezultatele studiului arată că persoanele ce dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc cu 27% mai mare de dezvoltare a aterosclerozei, în comparaţie cu cei ce dorm şapte, opt ore pe noapte. „Studiul arată că trebuie să utilizăm somnul ca armă împotriva afecţiunilor cardiace, factor pe care îl compromitem zilnic”, a declarat principalul autor al studiului Jose M. Ordovas, cercetător din cadrul Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), Madrid.