Antena 3 CNN Life Donația emoționantă a unui bărbat, născut prematur și salvat acum 67 de ani cu sticle de apă, pentru Maternitatea Botoșani

Donația emoționantă a unui bărbat, născut prematur și salvat acum 67 de ani cu sticle de apă, pentru Maternitatea Botoșani

picior bebelul nascut prematur tinut de un adult în mana
Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoşani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă. Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătăţească şansa la viaţă a nou-născuţilor care vin pe lume. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    17 Sep 2024   •   19:14

Un donator anonim, care în urmă cu 67 de ani s-a născut prematur şi a fost salvat de medicii cu ajutorul unor sticle de apă, a făcut o donație emoționantă pentru Maternitatea din Botoşani, locul unde a venit şi el pe lume. Este vorba despre un incubator de ultimă generaţie, care va încuraja eforturile de combatere a mortalităţii infantile şi de reducere a decalajelor în ceea ce priveşte şansa copiilor născuţi prematur sau cu anumite patologii medicale complexe de a învinge, informează Agerpres. 

Donația s-a realizat, în mod anonim, prin programul de combatere a mortalităţii infantile al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

„Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoşani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să menţină trupul vulnerabil la o temperatură constantă.

Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătăţească şansa la viaţă a nou-născuţilor care vin pe lume la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" şi, prin programul de combatere a mortalităţii infantile al Organizaţiei Salvaţi Copiii, pune la dispoziţia medicilor un incubator de înaltă performanţă, în valoare de 10.000 de euro.

În 2024, aici s-au născut 1.523 de copii, dintre care 300 au avut nevoie de îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naştere doar 660 de grame. Gestul donatorului, care doreşte să rămână anonim, demonstrează cât de crucial este sprijinul persoanelor fizice pentru ca nou-născuţii prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire medicală(...)

Gestul acestui donator este unul inestimabil, care are potențialul de a ne încuraja să continuăm eforturile de combatere a mortalităţii infantile şi de reducere a decalajelor în ceea ce privește șansa copiilor născuţi prematur sau cu anumite patologii medicale complexe de a învinge. Este o dovadă că implicarea în cauze sociale este una dintre cele mai puternice resurse pentru a reforma cu adevărat sistemul medical", transmite organizaţia în cadrul unui comunicat de presă.

Urgenţele din sistemul medical din România

Pentru anul 2024, peste 45 de unităţi medicale au solicitat sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru programe de dotare şi reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilaţie, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susţinerea alimentaţiei parenterale - aparat de analiză nutriţională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.

Din păcate, România continuă să se confrunte cu disproporţii sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populaţiei, în special femeile gravide şi copiii, se află în situaţii de marginalizare.

Înființată în 1919, organizația Salvaţi Copiii se concentrează pe protecția drepturilor copiilor, accesul la educație, îmbunătățirea sănătății și prevenirea foametei. Salvați Copiii lucrează pentru a răspunde nevoilor de bază ale copiilor și familiilor lor, în special în zone afectate de conflicte, dezastre naturale și sărăcie extremă. 

Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 113 ţări.Peste 3.800.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close