Antena 3 CNN Life Doar 5 zile de alimentație nesănătoasă pot afecta creierul și favoriza obezitatea, arată un studiu

Doar 5 zile de alimentație nesănătoasă pot afecta creierul și favoriza obezitatea, arată un studiu

R.M.
1 minut de citit Publicat la 07:00 15 Mar 2025 Modificat la 08:16 15 Mar 2025
Doi maini tin un hamburger
Mâncarea ultraprocesată poate reduce sensibilitatea creierului la insulină / Sursa foto: Getty Images

Un nou studiu arată că doar cinci zile de consum excesiv de alimente ultraprocesate, bogate în calorii, pot reduce sensibilitatea creierului la insulină, ceea ce favorizează apariția obezității, potrivit Live Science.

Distribuția nesănătoasă a grăsimilor și creșterea continuă în greutate sunt legate de răspunsul creierului la insulină. La o persoană sănătoasă, insulina ajută la controlul apetitului în creier. Cu toate acestea, la persoanele cu obezitate, insulina își pierde capacitatea de a regla obiceiurile alimentare, ducând la rezistența la insulină.

Insulina joacă multe roluri în organism, inclusiv acela de a ajuta zahărul, sau glucoza, să ajungă la celulele musculare pentru a fi utilizat ca sursă de energie după masă. În creier, insulina semnalează, de asemenea, organismului să mănânce mai puțin prin reducerea aportului alimentar.

Deși impactul obezității asupra sănătății este bine cunoscut, cercetătorii au descoperit că semnele de rezistență la insulină pot apărea chiar înainte de creșterea în greutate.

Participanții la studiu au consumat timp de cinci zile un surplus de 1.500 de calorii pe zi, provenite din ciocolată și chipsuri. Chiar dacă nu au luat în greutate semnificativ, scanările RMN au arătat o scădere dramatică a sensibilității la insulină, iar acest efect a persistat și după revenirea la o dietă normală.

Obezitatea nu este doar rezultatul unei alimentații dezechilibrate și al lipsei de mișcare, ci și al modului în care creierul reacționează la schimbările rapide din dietă. Vestea bună este că exercițiile fizice regulate pot ajuta la restabilirea sensibilității creierului la insulină, reducând astfel riscul de obezitate.

×
x close