Cercetatori de la Universitatea Sapientia Cluj si UMF Targu-Mures au gasit o metoda prin care se obtine, cu putina apa, o cantitate mai mare de artemisinina, substanta folosita in medicamentul ce trateaza malaria, in urma simbiozei dintre o ciuperca si o planta.
In cercetarea lor, inceputa acum sase ani, s-au folosit zeci de plante medicinale numite uzual nafurica (Artemisia annua) si o ciuperca simbionta (Rhizophagus irregularis).
Nafurica e o planta medicinala cultivata in regiunile tropicale si subtropicale care produce in mod normal substanta folosita in tratamentul malariei, dar nu in cantitati mari din lipsa apei. Echipa coordonata de Balog Adalbert de la Universitatea Sapientia Cluj si Domokos Erzsébet de la UMF Targu Mures au gasit o metoda revolutionara.
Balog Adalbert, prorector la Universitatea Sapientia Cluj, a declarat pentru „Adevarul“ ca totul a inceput din 2012. Avea un proiect despre ciuperca simbionta. A testat relatia dintre mai multe plante si aceasta ciuperca. A incercat cu rosia, ardeiul, capsunul, insa doar la nafurica a observat schimbarile dorite. A durat luni intregi pana cercetatorii au gasit metoda potrivita ca simbioza dintre nafurica si acea ciuperca sa fie reusita.