Antena 3 CNN Life De ce spunem ''Să trăieşti!'' celui care a strănutat. Originea urării este fabuloasă

De ce spunem ''Să trăieşti!'' celui care a strănutat. Originea urării este fabuloasă

<1 minut de citit Publicat la 15:20 19 Oct 2016 Modificat la 15:20 19 Oct 2016
sneeze-1431371-638x477.jpg
foto: freeimages.com/Sebastian Smit

''Hapciu! Scuzati-ma, tocmai am stranutat!'' Un fapt banal, provocat, de obicei, de o alergie, de cateva particule straine strecurate in nas ori o prevestire a unei raceli. Stranuturile nu sunt, totusi, asa de comune cum ne-am putea imagina, ele fiind asociate cu o multime de superstitii, credinte si legende din intreaga lume, scrie diane.ro.

In timpuri stravechi , se credea ca inima unui om inceteaza sa bata in momentul in care stranuta.De aici , probabil si urarea adresata uneori "stranutatorului ": "Sa traiesti !".

Pe de alta parte , daca reuseai sa supravietuiesti unui stranut, inseamna ca cineva te-a binecuvantat sau a vegheat asupra ta. Potrivit superstitiei, in timpul unui stranut sufletul parasea trupul si dadea nastere unui gol in care se putea furisa diavolul.Tocmai de aceea, in unele traditii populare europene, exista obiceiul de se spune cuiva care stranuta "Domnul sa te apere / binecuvanteze" (in engleza, “God bless you”), in asa fel incat sa fie izgoniti demonii sau spiritele rele. Aceeasi urare pare a fi legata si de superstitia stranutului ca o cauza a incetarii respiratiei unei persoane.

Continuarea, pe diane.ro.

×
Etichete: stranut
x close