Mărarul este bogat în multe vitamine vitale, A, C, care sunt esenţiale pentru o funcţionare optimă metabolică şi stimularea sistemului imunitar.
Condiment aromat, originar din regiunea Mediterană, înrudit cu pătrunjelul şi leuşteanul, mărarul este foarte folosit în ţările europene, dar şi în ţările asiatice, cu precădere India, unde frunzele uscate aromatizează salatele, fripturile, sosurile şi multe alte preparate.
Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică crede că mărarul nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales în sezonul rece.
”Recomand introducerea mărarului în alimentaţie datorită numeroaselor sale efecte sanogene. E important să ştim că este o sursă bogată de minerale, precum sodiu, potasiu, cupru, calciu, fier şi magneziu. Cuprul acţionează ca un activator pentru multe enzime vitale, precum citocrom C oxidaza şi superoxid dismutaza, enzime cu puternice efecte antioxidante şi de reducere a radicalilor, acizi atât de nocivi pentru sănătate şi acumulaţi zilnic din procesele meabolice. Pentru pacienţii cardiaci, mărarul poate avea numeroase proprietăţi benefice şi terapeutice, efecte determinate de conţinutul ridicat de potasiu, care are rol de reglare a diurezei şi implicit un control indirect al tensiunii arteriale”, precizează Dr. Florin Ioan Bălănică pentru CSID.