Antena 3 CNN Life De ce este bine să lucrăm mai puțin  

De ce este bine să lucrăm mai puțin  

2 minute de citit Publicat la 15:48 21 Apr 2018 Modificat la 15:48 21 Apr 2018
o_1ca31e8fq1ta8e4jen2v8a11co8.jpg

Amanda Ruggeri, reporter BBC, a avut un șoc când s-a mutat din Washington DC în Roma și a văzut că sandwich-ul din față biroului era înlocuit de o masă la terasă. În Italia, angajații au timp liber să iasă la masă, să se relaxeze în timpul programului, iar apoi să revină în forță la muncă. Aceștia de multe ori lucrează până mai târziu, dar sunt mai fericiți cu programul lor decât cei care lucrează non stop. Italienii par să aibă o balanța între muncă și viață personală, iar asta de multe ori se datoreza vechea zicală italienească: „il dolce făr niente”, adică senzația dulce de a nu face nimic.

Aceast stil de viață însă este pentru mulți opusul productivității, deoarece în societatea de astăzi suntem învățați că trebuie permanent să fim ocupați, să lucrăm pentru ceva. Însă atât studiile, cât și oamenii de succes, ne-au demonstrat că stilul italienesc este cu adevărat cel benefic pentru viața noastră din toate punctele de vedere. 

Muncă constantă, fără pauză, poate avea efecte nocive atât asupra sănătății fizice, cât și a sănătății mentale. Suedia a experimentat recent ziua de muncă de doar șase ore și a observat o creștere atât în rezultatele angajațiilor cât și în sănătatea acestora. Acest fenomen este simplu explicat de experți: dacă trebuie să faci 10.000 de flotări, este mai rapid să le faci pe toate odată, dar mult mai greu și mai epuizant pentru organism. Însă dacă iei pauze de întindere și apă, le vei face mai corect și starea generală va fi una mai bună. Acesta situație se aplică și în domeniul municii, unde pauzele și relaxarea sunt benefice pentru rezultatul final.  

Mulți dintre noi ne gândim la creier la la un calculator și nu că la un mușchi, iar această mentalitate este una greșită: creierul este și el un mușchi care trebuie îngrijit și odihnit, pentru a performa la maxim. Studiile indică că orele de muncă lungi, fără pauză, cresc riscul de boli cronice cu până 40%, aproape cât fumatul, care îl crește cu 50%. Angajații care lucrează 11 ore sau mai mult pe zi, au un risc de 2.5 mai mare de a face un episod depresiv, decât cei care lucrează șapte sau opt ore. În Japonia, s-au înregistrat chiar și cazuri în care munca peste program a dus la moarte.  

Vacanțele pot, de asemenea, să fie benefice financiar. Un alt studiu arată că din 5.000 de muncitori americani cu normă intreagă,  persoanele care și-au luat mai puțin de 10 zile de vacanță plătite pe an au avut o șansa din trei să primească o mărire de salariu, iar cei care au luat peste 10 zile au avut două șanse din trei.  

Așa că dacă te gândești să îți iei acea vacanță mult amânată, acum este momentul: atât sănătatea, cât și portofelul îți vor mulțumi.  
 

Sursă: BBC News

×
Etichete: sănătate
x close