Antena 3 CNN Life Cum trecem corect când drumul se îngustează de la două benzi, la una. Titi Aur: ”Este o regulă neștiută în România”

Cum trecem corect când drumul se îngustează de la două benzi, la una. Titi Aur: ”Este o regulă neștiută în România”

drum inchis getty images
Cum trecem corect când drumul se îngustează de la două benzi, la una. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    16 Sep 2024   •   10:50

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat cum trebuie să procedeze șoferii în momentul în care o bandă de circulație este blocată. Potrivit acestuia, este important ca toți conducătorii auto să cunoască o regulă care, din păcate, nu se predă în școlile de șoferi din România, însă, în alte state europene, este lege. 

”Atunci când trecem de la două benzi la o bandă, indiferent de motiv, că așa e drumul, că una din benzi este blocată din cauza lucrărilor, din cauza unui accident, din cauza unei inundații, din orice motiv, trecerea de pe o bandă pe alta, legal, se face conform regulilor de circulație, unii au prioritate, unii nu au prioritate.

Când este aglomerat, după această regulă de circulație, unii ar trebui să oprească, să scoată cheia din contact, să plece la masă cinci ore, pentru că banda cu prioritate are coloană continuă.

În practică, ce facem? Trec când unii, când alții, și apare acel conflict, acea tensiune, mai trec doi dintr-o parte, doi din cealaltă parte, unul mai politicos și trec mai mulți, pe urmă se enervează cei din spate, când ar fi foarte simplu să aplicăm regula fermoarului”, spune Titi Aur. 

Regula formoarului în România este o regulă neștiută

”Regula formoarului în România este o regulă neștiută, necunoscută, nepredată în școlile de șoferi, doar la cursurile de conducere defensivă se vorbește despre această regulă.

În alte țări precum Germania, Suedia, Elveția, Belgia, sunt deja reguli, fac parte din regulile de circulație. Asta înseamnă că, în astfel de situații, se anulează prioritatea generală și trec mașinile una din dreapta, una din stânga. Asta înseamnă că avem o cursivitate, și avem, cel mai important, o predictibilitate. Înseamnă că știu când îmi vine rândul. A trecut unul de pe banda cealaltă, acum îmi vine mie rândul, de pe banda mea, pentru că următorul va fi iar de pe banda cealaltă și așa mai departe.

Până la urmă este o regulă de bun simț, transformată într-o regulă de conducere defensivă, în unele țări transformată chiar în reguli de circulație”, a mai spus specialistul în conducere defensivă.

 

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close