Sezonul rece nu înseamnă oprirea activității în livezi. Dimpotrivă, modul în care sunt îngrijiți pomii în perioada iernii influențează direct rodul din anul următor. În perioadele fără risc de îngheț și în zilele senine, fără vânt și cu temperaturi de peste 5 grade Celsius, se efectuează tăieri și stropiri pentru a elimina dăunătorii. Echipa Antena 3 CNN a mers într-o plantație de 8 hectare cu măr, la Dârvari, unde lucrările erau în plină desfășurare.
În plantația de măr întinsă pe 8 hectare de la Dârvari, muncitorii taie de zor ramurile care ar putea afecta rodul din primăvară.
„Scopul tăierii este, în primul rând, îndepărtarea crengilor care nu rodesc, în al doilea rând eliminarea crengilor bolnave și, în al treilea rând, dar nu ultimul, etajarea pomilor”, spune un muncitor.
Pomii tineri se taie diferit de cei maturi. După intervenții, sunt necesare tratamente pentru sănătatea livezii.
„Lucrările de bază în pomicultură au două aspecte esențiale: Tăierile de formare a coroanei în primii doi ani; apoi, sunt necesare tăieri de rodire.
A doua lucrare importantă este îngrijirea pomilor din punct de vedere fitosanitar, care include tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor”, a declarat Felix Odină, inginer horticol.
„Rănile provocate de păduchele lânos încă mai sunt vizibile, alături de urmele de lână rămase.
În general, acest dăunător atacă scoarța copacilor, mai ales în zonele unde există răni”, spune Nicuș Antonie, tehnician horticol.
Pentru ca stropirile să fie eficiente, trebuie respectați câțiva pași.
„Primul tratament care se face în această perioadă este cu sulfat de cupru, în proporție de 3%. O excepție o reprezintă piersicul și nectarinul, unde proporția este de 1,5%.
Dacă în anul precedent ați avut monilioză la pomi, este recomandat să măriți ușor doza. Dacă nu a fost cazul, respectați doza standard pentru rezultate optime”, a spus Marcel Sava, pomicultor.
Stropirile de iarnă trebuie realizate pe vreme senină, fără vânt și fără precipitații, cu o fereastră de cel puțin 3-4 ore de uscare după aplicare.