Nici ca persoană sănătoasă nu îți dorești acest lucru, deoarece un aer poluat este asociat unui risc mai mare de boli, în special respiratorii.
Emisiile mașinilor au un impact semnificativ asupra calității aerului, alături de traficul aerian și de manufactură. În timp ce autoritățile locale, naționale și internaționale iau măsuri pentru a reduce poluarea, indivizii pot face, la rândul lor, schimbări pentru un aer mai curat. Iată cum poți contribui la reducerea poluării, chiar și atunci când șofezi.
Acordă atenție întreținerii mașinii
Întreținerea periodică a mașinii joacă un rol foarte mare în reducerea emisiilor. Mai mult, drumul la mecanic contribuie la emisii ceva mai curate. Totuși, mașinile care trec mai rar pe la service, pe fondul acumulării de resturi și praf, pot crește nivelul poluării.
O componentă importantă în reducerea emisiilor este catalizatorul. Acesta are rolul de a reduce din emisiile poluante ale motorului.
Pe măsură ce combustibilul este ars în moros, se produc gaze de eșapament toxice, iar catalizatorul folosește metale precum rodiul sau paladiul pentru a transforma aceste gaze în substanțe mai puțin nocive, înainte de a ajunge în atmosferă. Pentru a lua cea mai bună decizie, atunci când trebuie să alegi din oferta de catalizatoare de vanzare, cere părerea mecanicului.
Condu mai puțin
Planificarea drumurilor din timpul unei săptămâni înseamnă mai puține trasee inutile, mai multă eficiență și costuri mai mici prin comparație cu deciziile impulsive.
Pentru a reduce din poluare, o variantă este și să mergi alături de familie sau colegi în unele zile sau să folosești transportul alternativ (mersul pe jos, bicicleta, transportul public).
Fii atent la viteză și accelerație
Este recomandat să monitorizezi viteza și accelerația. O viteză prea mare, fără a fi neapărat nevoie, duce la o creștere a cantității de combustibil folosit, precum și a emisiilor. De exemplu, dacă mergi cu 110 km/h, consumi cu până la 25% mai mult combustibil decât dacă alegi să mergi cu 90 km/h.
Atunci când mergi pe autostradă, este indicat să menții o distanță sigură față de mașina din față, pentru a preveni frânarea bruscă și apoi nevoia de a accelera. Astfel, vei evita consumul excesiv de combustibil și creșterea poluării aerului.
Ai grijă de anvelopele mașinii
Dacă ai grijă de anvelopele mașinii, vei reduce consumul de combustibil și vei prelungi durata lor de viață, precum și comportarea lor în trafic.
Este indicat să umfli anvelopele la cea mai mare presiune recomandată de producător, pentru a te asigura că roțile sunt bine aliniate. O rezistență mai mică la rulare poate duce, și ea, la un consum mai mic de combustibil, deci și la mai puține gaze de eșapament.
Evită orele de vârf
Nimănui nu îi plac orele de vârf, atunci când mașinile par să înainteze cu viteza melcului. Mai mult, faptul de a sta la coadă poate duce la frânarea regulată și menținerea mașinii staționare, dar nu oprită.
Acest lucru, combinat cu accelerarea, poate duce la un consum excesiv de combustibil, deci și mai multă poluare a aerului. Pe cât posibil, planifică-ți drumurile din timp și evită orele de trafic maxim.
Alege un combustibil mai puțin poluant
Atunci când îți iei o mașină, alege un vehicul care permite folosirea unui combustibil mai puțin poluant, cu mai puține emisii de gaze cu efect de seră. Optează pentru autovehicule pe bază de combustibili eco, celule de hidrogen, mașini hibrid sau electrice.
Fii atent la climatizare
Folosirea sistemului de aer condiționat pune un stres suplimentar asupra motorului și poate crește volumul emisiilor. Este indicat să oprești sistemul de climatizare cu câțiva kilometri înainte de a ajunge la destinație, deoarece în acest timp aerul din mașină va continua să fie confortabil.
Poluarea este o preocupare tot mai mare, de la nivel local, la nivel global. Impactul fiecăruia dintre noi poate fi minimizat prin câteva măsuri simple. Astfel, ne vom bucura mai mult timp de aer mai puțin poluat, noi și familiile noastre.