
Pentru un introvertit, ideea de a-și face prieteni noi poate părea o provocare reală. În timp ce extroverții se simt în largul lor în mijlocul mulțimii, introvertiții preferă liniștea, conversațiile profunde și spațiul personal. Cu toate acestea, nevoia de conexiune umană rămâne importantă indiferent de tipul de personalitate. Psihologul Keren Rosner ne explică cum poate un introvertit să-și lărgească cercul social fără să-și piardă autenticitatea.
„O persoană extrovertită este o persoană care se simte în largul său atunci când este înconjurată de oameni. Caută compania acestora, nu are teamă de a socializa sau de a intra în relații noi,” explică psihologul Keren Rosner. „În schimb, persoana introvertită preferă singurătatea, activitățile solitare, din care își ia energia. Este o persoană reflexivă, care analizează mult și nu simte nevoia de mulți oameni în jur.”
Introvertit sau timid?
Deseori, introvertiții sunt confundați cu persoanele timide. Însă, după cum precizează Keren Rosner, între cele două există o diferență esențială.
„A fi introvert nu înseamnă neapărat a fi timid. Timiditatea implică o teamă de expunere și de interacțiune socială, chiar și atunci când există dorința de a socializa. Când introversiunea se combină cu timiditatea, persoana poate ajunge să se retragă excesiv, ceea ce devine un impediment în dezvoltarea personală.”
Pași mici, dar siguri
Veștile bune? Un introvertit poate învăța să își facă prieteni, fără să se forțeze și fără să iasă din zona de confort brusc. Soluția: interacțiuni unu-la-unu și contexte sociale în care se simte în siguranță.
„Să iasă mai des, să-și propună să fie mai deschis față de ceilalți. Poate părea un detaliu mic, dar un zâmbet, o privire, o poziție corporală relaxată pot face diferența și pot fi semnale clare că ești deschis la interacțiune,” recomandă psihologul.
Conectare prin pasiuni
Un alt truc care funcționează: implicarea în activități care te pasionează. De la cluburi de lectură la cursuri creative sau sporturi individuale – toate pot deveni contexte în care relațiile se formează natural.
„Chiar dacă evită gălăgia sau să vorbească prea mult despre sine, un introvertit poate alege să împărtășească gânduri și trăiri atunci când simte că există siguranță emoțională. Astfel, va descoperi că poate forma relații plăcute, autentice, și poate chiar întâlni persoane foarte interesante, cu care are lucruri în comun,” adaugă Keren Rosner.
Online vs față în față
Mediul online poate fi o zonă de confort pentru introvertiți – le permite să controleze ritmul și intensitatea interacțiunilor. Totuși, psihologul atrage atenția că relațiile față în față rămân esențiale.
„Relațiile directe sunt mai sănătoase, mai complexe. În fața celuilalt te descoperi, te oglindești, înveți din gesturi, dintr-un zâmbet, din privirea celuilalt. Acest exercițiu te ajută să te dezvolți și să creezi conexiuni reale.