Antena 3 CNN Life Cum să faci față creșterii costurilor vieții: sfaturi practice de pus în aplicare

Cum să faci față creșterii costurilor vieții: sfaturi practice de pus în aplicare

I.D.
2 minute de citit Publicat la 16:57 20 Sep 2024 Modificat la 16:57 20 Sep 2024
Cre?terea pre?urilor serviciilor ?i produselor de baz? poate deveni o provocare pentru mul?i, atunci c?nd gestionarea bugetului nu este adaptat? noii realit??i.
Creșterea prețurilor serviciilor și produselor de bază poate deveni o provocare pentru mulți. FOTO: Shutterstock

Creșterea prețurilor serviciilor și produselor de bază poate deveni o provocare pentru mulți, atunci când gestionarea bugetului nu este adaptată noii realități. De aceea, dacă vrei să eviți acest lucru, este esențial să adopți strategii eficiente de economisire și planificare financiară. Descoperă, în cele ce urmează, câteva sfaturi practice pentru a face față acestei provocări, de la setarea unui buget și până la modalități de reducere a datoriilor.

Stabilește-ți în detaliu bugetul și monitorizează-ți cheltuielile

Primul pas esențial pe care îl poți face este de a stabili lunar un buget bine definit, destinat cheltuielilor. Iar pentru a avea o imagine cât mai clară, poți crea o listă detaliată a veniturilor și cheltuielilor din ultimele 3-6 luni, astfel încât să poți analiza mai bine modul în care îți gestionezi banii. Identifică ce cheltuieli neplanificate sau impulsive ai avut și creează-ți un plan prin care să le eviți. Mai apoi, împarte-ți bugetul pe următoarele luni aplicând regula 50/30/20, prin care să aloci 50% către cheltuieli necesare, cum ar fi plata chiriei sau a ratei, 30% către nevoi și dorințe, iar 20% pentru economii și investiții.

Explorează modalități de investiții și economisire pe termen scurt și lung

Prin aplicarea regulii de mai sus, 20% aloci către economii și investiții. Dar ce soluții poți să adopți pentru a obține cele mai profitabile rezultate?

Ei bine, în ceea ce privește obiectivele pe termen lung, poți lua în considerare contribuțiala pilonul 3 de pensii, adică pensia privată facultativă. Acesta este un venit suplimentar de care poți beneficia odată ajuns la 60 de ani, astfel încât să-ți menții stilul de viață dorit chiar și fără venituri salariale. Nivelul lunar al contribuției îl decizi chiar tu și poate porni de la 45 de lei, până la 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului. Oricum, îl poți modifica oricând, în funcție de situația ta financiară și de prioritățile pe care le ai.

Pe termen scurt, poți să investești în titluri de stat, deoarece sunt considerate unele dintre cele mai sigure investiții disponibile. Prețul nominal este de 1 leu, iar maturitatea începe de la 1 an și poate ajunge la 3 ani. Această investiție aduce o dobândă anuală, profitul obținut depinzând de suma pe care alegi să o investești. 

O altă idee utilă pe care o poți aplica este deschiderea unui cont de economii. Spre deosebire de exemplul anterior, acesta îți aduce o dobândă lunară și îți oferă oricând acces la economiile tale.

Redu datoriile

Nu în ultimul rând, pentru a nu te lăsa afectat de creșterile de prețuri și pentru a putea economisi mai mult, încearcă să reduci datoriile. Pentru asta, poți să apelezi la refinanțarea creditelor pe care le ai. Ce înseamnă asta?

De exemplu, dacă ai unul sau mai multe credite mai vechi, le poți achita integral prin contractarea unui alt credit, cu dobândă mai avantajoasă. Totuși, aceasta nu este o soluție universal valabilă și există situații în care poate fi chiar mai nefavorabilă, motiv pentru care este recomandat să discuți cu un consultant bancar, care să-ți explice exact ce presupune un astfel de proces.

În concluzie, fluctuațiile economice pot părea descurajante, dar, cu o planificare atentă și strategii bine definite, poți gestiona mai bine impactul pe care acestea îl au asupra finanțelor personale. Așa cum ai putut vedea pe parcursul acestui articol, implementarea unui buget detaliat, explorarea diverselor modalități de investiții care să se potrivească obiectivelor tale pe termen scurt și lung, precum și reducerea datoriilor sunt câteva soluții care te pot ajuta să menții controlul asupra situației tale financiare, indiferent de factorii externi.

 

 

 

×
Etichete: advertorial
x close